Crypto

Japan imenovao političkog teškaša za novog ministra za digitalne tehnologije, povećavajući nade za Web3

U Japanu su velike nade da će vlada staviti razvoj Web3 na čelo i središte svojih ekonomskih planova – nakon što je njegov premijer imenovao novog ministra zaduženog za digitalne poslove.

Na Twitteru političar Taro Kono najavio da ga je na tu funkciju imenovao premijer Fumio Kishida, u posljednjoj ministarskoj rekonstrukciji potonjeg.

Čini se da je imenovanje jasan znak namjere Kishide: Kono je bivši šef tehnološke industrije, posebno je prisutan na društvenim mrežama, a kao bivši Georgetown University alumnus, tečno govori engleski jezik. On je prethodno bio na čelu ministarstva vanjskih poslova, a također je i bivši državni ministar za administrativnu reformu.

Tokom svog mandata kao ministar vanjskih poslova, Taro Kono održao je službeni sastanak sa suosnivačem Ethereuma (ETH) Vitalikom Buterinom i Ethereum fondacijaIzvršna direktorica Aya Miyaguchi.

Prošle godine, Kono je za dlaku izgubio izbornu utrku Liberalno-demokratske partije (LDP) od Kishide. Da je pobijedio, preuzeo bi ulogu premijera.

Nedavno se oglasio na Twitteru pitaj njegovih 2,4 miliona sljedbenika da stvori digitalni avatar koji bi mogao koristiti u metaverzumskim prostorima.

Kono će biti na čelu vlade Digitalna agencijakoji je nastao 2009. godine u pokušaju da se digitalizira rad vlade, premosti tehnološka podjela između ruralnih i urbanih područja i promovira rast zasnovan na IT-u.

Ali posljednjih mjeseci, Kishida i vladajuća LDP govorili su bikovskim izrazima o rastu vezanom za Web3. Imenovanje ministra sa uticajem Konoa da efikasno predvodi ovaj napor izgleda da pokazuje koliko ozbiljno Tokio sada shvata svoje napore na ovom polju.

Opozicioni lideri i šefovi industrije upozorili su da se vrhunski japanski blockchain i kripto talenti sele u inozemstvo zbog previsokih poreznih stopa, što je potaknulo razgovore o reformi poreza na kriptovalute.

A tokom posjete Velikoj Britaniji u maju ove godine, Kishida je rekao britanskim investitorima da njegova vlada cilja na rast vezan za Web3, navodeći u svom govoru razvoje u vezi sa metaverzom i non-fungible token (NFT).

CoinPost je izvijestio da je prošlog mjeseca, Ministarstvo privrede, trgovine i industrije osnovao je novi Web3 promotivni ured. Potonji je opisan kao “međuministarska organizacija”.

____


– Japanska VC firma Imela jača kripto fokus, kaže da će se Web3 proširiti na sve industrije
– Premijer kaže da je Web3 prilika za japanski “ekonomski rast”

– Igrači igraju različite strategije: Minecraft kaže ne NFT-u, dok Square Enix otkriva svoj NFT projekat
– Japanska kripto industrija poziva Tokio da reformiše porezne zakone

– Bitcoin bankomati se vraćaju u Tokio, Osaku po prvi put od 2018
– Japanske banke povjerenja vjerovatno će od jeseni dobiti dozvolu za rukovanje kriptovalutom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *