Crypto

Izvršni direktor FTX-a se bori da zadrži advokate jer su pozivi na smjenu intenzivirani

Izvršni direktor kripto berze FTX odbacio je pozive da se njena advokatska firma Sullivan & Cromwell zameni kao glavni advokat u njenom stečajnom slučaju.

John J. Ray III, koji je 11. novembra imenovan za novog izvršnog direktora FTX-a, podnio je zahtjev suda 17. januara, tvrdeći da su Sullivan & Cromwell bili sastavni dio preuzimanja kontrole nad “požarom iz kontejnera” koji mu je predat .

Ray je sugerirao da je zadržavanje njihovih usluga u najboljem interesu FTX kreditora, tvrdeći:

“Savjetnici u ovim slučajevima nisu zlikovci. Zlikovce progone odgovarajući kriminalistički organi uglavnom zbog informacija i podrške koju dobijaju po mom uputstvu od savjetnika dužnika.”

Američki upravnik, Andrew R. Vara, uložio je prigovor na zadržavanje advokatske firme 14. januara, navodeći dva odvojena pitanja.

Tvrdio je da Sullivan & Cromwell nije dovoljno otkrio svoje veze i prethodni rad za FTX. On je takođe istakao da je na osnovu javno dostupnih saznanja, bivši partner advokatske kancelarije postao advokat FTX-u 14 meseci pre otvaranja stečajnog postupka.

U međuvremenu, advokat Džejms A. Marfi, koji se zove MetaLawMan na Twitter-u, sugerisao je 14. januara da prethodni posao koji je obavio za FTX nije jedini sukob interesa advokatske firme u ovom slučaju.

Tvrdio je da je privatna investicijska kompanija Apollo Global otkupljivala potraživanja povjerilaca od FTX kupaca za djelić njihove vrijednosti. Murphy napominje da je predsjednik odbora Apolla, Jay Clayton, također zaposlen u kompaniji Sullivan & Cromwell, koja ima pristup osjetljivim finansijskim informacijama.

Američki upravnik je također vjerovao da je trenutna prijava za zadržavanje Sullivan & Cromwella bila manjkava, jer bi oni „uzurpirali“ rad nezavisnog ispitivača i strane bi duplicirale svoje usluge na račun imovine FTX-a.

Stečajni upravnik je prvi put pozvao na imenovanje nezavisnog ispitivača 1. decembra, ukazujući na deo stečajnog zakonika koji nalaže imenovanje ispitivača kada određeni dugovi prelaze 5 miliona dolara.

Povezano: SBF kaže da je Sullivan & Cromwell bio u suprotnosti sa zahtjevima za nesolventnost

Dana 10. januara, dvostranačka grupa od četiri američka predstavnika poslala je pismo stečajnom sudiji iz Delawarea Johnu Dorseyu, tražeći da odobri prijedlog za zapošljavanje nezavisnog ispitivača i izrazila nevjerovanje da bi advokatska firma mogla biti označena kao “nezainteresovana” strana.

Dorsey je, međutim, ovo pismo označio kao “neprikladnu ex parte komunikaciju” i rekao da to neće uzeti u obzir kada odluči da li će imenovati nezavisnog ispitivača ili odobriti zadržavanje Sullivan & Cromwella.

Dorsey je, međutim, spreman da razmotri prigovor povjerioca FTX-a uložen 10. januara kada odlučuje da li Sullivan & Cromwell treba zadržati, a povjerilac također sugerira da prethodni rad advokatske firme za FTX predstavlja sukob interesa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *