Crypto

Izvršni direktor Coinbasea u središtu skandala o insajderskom trgovanju izjasnio se da nije kriv na saveznom sudu

Bivši Coinbase Global produkt menadžer Ishan Wahi izjasnio se u srijedu na federalnom sudu na Manhattanu da nije kriv po dvije tačke za zavjeru za žičanu prevaru i dvije tačke za žičanu prevaru, prenio je Reuters. Vahija optužuju organi za provođenje zakona Sjedinjenih Država i Komisija za vrijednosne papire i berze (SEC) za insajdersko trgovanje dok je bio u Coinbaseu. Uhapšen je u maju kada je pokušao da se ukrca na let za Indiju i optužen je u julu.

Konkretno, Wahi je optužen da je svom bratu Nikhilu i prijatelju Sameeru Ramaniju proslijedio povjerljive informacije o kriptovalutama koje je Coinbase namjeravao staviti na listu za trgovanje. To im je navodno omogućilo da ostvare profit od najmanje 1,5 miliona dolara između juna 2021. i aprila 2022. sticanjem i trgovanjem imovinom prije njihovog Coinbase listinga. To je vjerojatno bio prvi slučaj trgovine insajderima koji je uključivao kriptovalute. Nikhil Wahi je također uhapšen, ali je Ramani ostao na slobodi do kraja jula.

SEC vodi paralelni građanski postupak protiv Ishana Wahija na osnovu svoje odluke da su devet od 25 kriptovaluta Wahija i njegovog saučesnika trgovali – Powerledger (POWR), Kromatika (KROM), DFX Finance (DFX), Amp (AMP), Rally (RLY), Rari Governance Token (RGT), DerivaDAO (DDX), LCX i XYO — bile su hartije od vrijednosti. Ovaj potez SEC-a pokazao se kontroverznim, jer je doveo do pitanja o statusu berzi, fondova i investitora koji drže imovinu.

Povezano: Istraga Coinbase SEC-a mogla bi imati “ozbiljne i zastrašujuće” efekte: Advokat

Ministarstvo pravosuđa nije uključilo prevaru s vrijednosnim papirima među svoje optužbe u slučaju, a Coinbase forceful je negirao da se bavi vrijednosnim papirima u postu na blogu objavljenom nakon što su optužbe podignute protiv Wahija, a glavni pravni službenik Paul Grewal je napisao:

“Umjesto da kreira prilagođena pravila na inkluzivan i transparentan način, SEC se oslanja na ove vrste jednokratnih mjera izvršenja kako bi pokušao da svu digitalnu imovinu dovede u svoju nadležnost, čak i ona sredstva koja nisu vrijednosni papiri.”

Komisija za trgovinu robnim fjučersima Caroline Pham također se pridružila sukobu, nazvavši slučaj SEC “upečatljivim primjerom ‘regulacije provođenjem'”.

SEC navodno također razmatra insajdersko trgovanje u kripto berzama u istrazi koja nije povezana s ovim slučajem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *