Crypto

Izvršni direktor Coinbasea poziva Bitcoin na legalno sredstvo plaćanja za Brazil, Argentinu — Reakcija

Dok su Brazil i Argentina započeli pripremne radove za potencijalnu zajedničku valutu, izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong iznio je ideju o prelasku dvije zemlje na Bitcoin (BTC), što je izazvalo različite rasprave o održivosti BTC-a kao nacionalne valute.

Dve južnoameričke zemlje su 22. januara objavile da počinju da se pripremaju za stvaranje zajedničke valute koja bi bila paralelna sa argentinskim pezoom i brazilskim realom. Taj potez bi potencijalno mogao stvoriti drugi najveći valutni blok.

Kako su vijesti objavljene, Armstrong se oglasio na Twitteru predložiti da bi BTC bio “prava dugoročna opklada” i pitam se da li bi dvije zemlje to razmotrile.

Osnivač i izvršni direktor Global Macro Investor Raoul Pal protiv ideja. Prema Palu, imati nacionalnu valutu koja „pada 65% u donjem dijelu poslovnog ciklusa i raste 10x u ciklusu rasta“ nije idealno. Izvršna vlast je istakla da bi preduzeća u ovoj situaciji imala poteškoća u planiranju i zaštiti od rizika.

Nekoliko članova zajednice podržalo je Palov stav. Prema jednom korisniku Twittera, jedini slučaj upotrebe BTC-a je skladište vrijednosti, poput zlata. Tvitali su:

U međuvremenu, još jedan korisnik Twittera odgojen spora brzina transakcija na Bitcoin mreži i tvrdili da bi im trebalo predugo za svakodnevnu upotrebu. Međutim, na to se brzo suprotstavio još jedan član zajednice koji je raspravljao da uz Lightning Network BTC postaje „najbolji medij za razmjenu“.

Armstrongova sugestija možda se zasniva na tome da je El Salvador, još jedna latinoamerička zemlja, priznao BTC kao zakonsko sredstvo plaćanja još 2021. Taj potez je zemlji donio različite koristi, poput porasta turizma 2022. godine, kada je zemlju posjetilo 1,1 milion ljudi. Osim toga, El Salvador je mogao izgraditi škole i veterinarsku bolnicu koristeći profit od kupovine Bitcoina.

Povezano: El Salvadorova odluka o Bitcoinu: Praćenje usvajanja godinu dana kasnije

Brazilu i Argentini digitalna sredstva nisu stranci. 29. novembra, Predstavnički dom Brazila odobrio je zakon o legalizaciji kriptovaluta kao načina plaćanja u zemlji. Brazilski predsjednik potpisao je zakon u decembru, a očekuje se da će stupiti na snagu u junu 2023. Iako novi zakon prepoznaje kriptovalute kao način plaćanja, on ne čini nijednu kriptovalutu legalnim sredstvom plaćanja u zemlji.

Provincija u Argentini je 16. decembra odobrila zakon za izdavanje stabilnog novca koji je vezan za američki dolar. Token će biti dostupan osobama starijim od 18 godina i biće 100% obezbeđen sredstvima pokrajine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *