Crypto

Izvršni direktor Binancea demantuje da se kompanija sastala sa investitorima iz Abu Dabija za fond za oporavak kriptovaluta

Changpeng Zhao, glavni izvršni direktor kripto berze Binance, demantovao je izvještaj u kojem se tvrdi da se sastao s investitorima u Abu Dabiju u nastojanju da prikupi novac za kompanijski fond za oporavak kriptovaluta.

Prema izvještaju Bloomberga od 22. novembra, CZ i drugi povezani s Binanceom razgovarali su o prikupljanju gotovine za svoj predloženi fond, s ciljem pomoći projektima s potencijalnim problemima likvidnosti. Zhao i Binance tim su se navodno sastali s potencijalnim pobornicima povezanim sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Ujedinjenih Arapskih Emirata Sheikhom Tahnoon bin Zayedom, dok je glasnogovornik Binancea rekao da su sastanci bili “fokusirani na opća globalna regulatorna pitanja”. CZ gurnuto protiv izvještaja na Tviteru, rekavši samo da je “lažno”.

Izvršni direktor Binancea prvi je put najavio fond 14. novembra nakon FTX-ove „slabosti likvidnosti“ i podnošenja zahtjeva za bankrot. Nejasno je koliko je kripto berza nameravala da fond bude. U podnescima o stečaju FTX-a sugeriše se da firma duguje više od 3 milijarde dolara, dok je od 20. novembra imala nešto više od 1,2 milijarde dolara u gotovini. Međutim, CZ dodano na Twitteru da fond nikada nije bio namijenjen “lažovima ili prevarantima”.

Binance i CZ su se upleli u debakl FTX-a nakon što su objavili da berza planira likvidaciju svoje ponude FTX tokena (FTT) i razgovarali o mogućem spašavanju na zahtjev tadašnjeg izvršnog direktora Sama Bankman-Frieda. Binance se povukao iz potencijalnog posla manje od 48 sati kasnije, FTX je podnio zahtjev za bankrot, a Bankman-Fried je dao ostavku.

„Ako ne možemo da mu pomognemo, verovatno ne postoji niko drugi koji bi to učinio“, rekao je CZ 17. novembra u vezi sa pozivom sa Bankman-Friedom u vezi sa FTX-om. “Vjerovatno je gomila ljudi postigla dogovor prije nas.”

Povezano: CZ objašnjava zašto je tako važno graditi tokom medvjeđeg tržišta

Sa sjedištem u Dubaiju od oktobra 2021., CZ se stalno zalaže za usvajanje na Bliskom istoku. U septembru je Regulatorno tijelo za virtualnu imovinu Dubaija dalo zeleno svjetlo Binanceu da ponudi usluge virtuelne imovine kvalifikovanim maloprodajnim i institucionalnim investitorima. Regulatorno tijelo za globalno tržište i finansijske usluge Abu Dhabija dalo je Binanceu slično odobrenje za ponudu kripto usluga u novembru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.