Crypto

Izvještaj o kovanicama Celzijusa otkriva nedostatak kripto valute od 2,8 milijardi USD

Nedavno objavljeni izvještaj problematičnog kripto zajmodavca Celzijus (CEL) pokazuje da kompanija nedostaje u svojim kripto obavezama prema klijentima za oko 2,8 milijardi dolara.

Prema izvještaju, Celsius ima neto poziciju kovanica od negativnih 2,845 milijardi USD, podijeljenu između kovanica kao što su bitcoin (BTC), ethereum (ETH), USD coin (USDC), CEL i razne druge kovanice. Najveća negativna pozicija bio je deficit od 2.155 USD za BTC.

Taj dokument je nazivan “Izvještaj o novčićima”. podijeljeno na Twitteru od strane Davida Adlera, stečajnog advokata i partnera u advokatskoj firmi McCarter & Englishi prikazuje konsolidovane obaveze, raspoređivanje i imovinu Celsiusa na bazi po novčiću od 29. jula 2022.

Dokument je zaveden kao dio tekućeg postupka pred američkom stečajnom sudu za južni okrug New Yorka. Celsius je 13. jula podneo zahtev za zaštitu od bankrota prema poglavlju 11 Zakona o stečaju SAD.

Komentarišući nedavno objavljenu informaciju na Redditu, nekoliko korisnika je izrazilo svoje snažno nezadovoljstvo Celzijusom i načinom na koji se kompanija vodi.

“Sasvim jednostavno užasno čitanje, samo želim da se završi u ovoj fazi i da nastavim dalje”, napisao je jedan korisnik, dodajući da je “nivo lošeg upravljanja zapanjujući […].” Drugi su se pitali ima li uopće smisla restrukturirati kompaniju, rekavši da je treba likvidirati što je prije moguće kako bi “svi mogli dalje”.

Novoobjavljeni kripto deficit sličan je brojevima otkrivenim u podnesku iz Celzijusa od 13. jula. Podnošenje u to vrijeme pokazalo je ukupan deficit od oko 1,2 milijarde USD, a deficit u čistoj kripto terminologiji od oko 3 milijarde USD za kripto zajmodavca.

Vrijedi napomenuti da bi neka ne-kripto imovina potencijalno mogla biti pretvorena u kripto.

Stare brojke jučer je komentirao Simon Dixon, veliki investitor u Celzius i osnivač fintech firme BnkToTheFuturekoji je više puta istakao da je Celzijus “[USD]Kratko od 3 milijarde kriptovaluta.”

U isto vrijeme, Dixon je također iskoristio priliku da uzvrati kritičarima koji su rekli da nije opravdano reći da će Celzijus “ostati bez novca”. Citing novi izvještaj o novčićima, Dixon je rekao da,

Celsius je “sada potvrdio da su ostali bez novca do oktobra.”

Nakon Celziusove suspenzije povlačenja u junu, Dixon je sebe opisao kao “Celzius dioničara” i podijelio “plan oporavka”, i od tada je bio glasan po pitanju Celzijusa. On je tada tvrdio da su „finansijske inovacije kao što smo mi uradili Bitfinex” će biti najbolje rješenje za Celzijus.

Raspravljajući o razvoju oko Celzijusa na Twitteru, neki korisnici šiljati na činjenicu da je cijena CEL tokena doživjela značajan porast od preko 300% otkako je Celsius podnio zahtjev za zaštitu od stečaja, te spekulisalo da bi to moglo pomoći finansijskoj poziciji kompanije.

U vrijeme pisanja (12:45 UTC), CEL se trgovao po 3,17 USD, što je pad od 17% u posljednja 24 sata i rast od 118% u posljednjih 7 dana.

Ranije je objavljeno da je kripto berza FTX odustao od dogovora sa Celsiusom nakon što je dobio pristup njegovim finansijskim izvještajima. Prema izvještaju The Block-a, ljudi koji poznaju ovu materiju naveli su “rupu od 2 milijarde dolara” u Celzijusu kao razlog zašto je FTX izgubio interesovanje.

Od tada, Celsius je otplatio dio duga, uključujući 78,1 miliona dolara vrijedan kovanice USD (USDC) prema protokolu pozajmljivanja Aave (AAVE).

____


– Kreditori žele da zaliju hladnom vodom Celsiusove planove prodaje rudarskih bitkoina
– Ripple navodno gleda na imovinu Celziusa

– Ljutnja, zabrinutost i sumnja – Celsius kupci se ‘mole’ za povratak svoje kripto
– Celsius razmatra još jednu opciju za svoje klijente

– Zašto su Celsius i Voyager bili više kao neosigurane, kvazi-banke
– Kako uočiti sljedeći Celzijus prije nego što bude prekasno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *