Crypto

Izvještaj Deloittea: Metaverse bi mogao biti industrija od 13 triliona dolara do 2030. – Evo šta trebate znati

Metaverzum ima potencijal da generiše dodatnih 800 milijardi dolara do 1,4 triliona dolara azijskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) godišnje do 2035., prerastajući u tržište vrijedno do 13 biliona dolara godišnje do 2030., prema nedavnom izvještaj od strane međunarodne konsultantske kuće Deloitte.

Izvještaj pod naslovom Metaverzum u Aziji: strategije za ubrzavanje ekonomskog uticajapruža detaljnu procjenu ekonomskih mogućnosti koje metaverz predstavlja za 12 zemalja i teritorija u regiji: kontinentalnu Kinu i Hong Kong, Indiju, Indoneziju, Japan, Pakistan, Filipine, Singapur, Južnu Koreju, Tajvan, Tajland i Vijetnam .

„Potencijalni uticaj metaverzuma na Aziju i globalno mogao bi biti značajan ako se ulažu u fundamentalne faktore koji omogućavaju. Iako investicije napravljene u narednih pet do deset godina možda neće imati trenutne kratkoročne povrate na proizvodnju, ove investicije će se vjerovatno odigrati u dužem vremenskom okviru kako tehnologije sazrijevaju”, navodi se u izvještaju.

„Koristeći rane procene o potencijalnim investicijama u metaverzu iz literature, procenjujemo da bi uticaj metaverzuma na BDP u Aziji mogao biti između 0,8 biliona dolara – 1,4 biliona dolara godišnje do 2035. godine, otprilike 1,3-2,4% ukupnog BDP-a godišnje do 2035.1 Međutim, razvojni put ove tehnologije u nastajanju i dalje je neizvjestan“, kažu iz konsultantske kuće.

Do 2035. uticaj metaverzuma na azijske ekonomije mogao bi dostići između 1,4% i 2,4% ukupnog BDP-a regiona, navodi Deloitte.

„Ovi uticaji imaju posledice na mnoge sektore, ne samo na zabavu i igre. Maloprodaja, e-trgovina i proizvodni procesi mogu se radikalno transformirati. Inovacije u zdravstvu i obrazovanju ne samo da će stvoriti ekonomsku vrijednost, već mogu i poboljšati dobrobit i stanje ljudi”, navodi se u studiji.

Kako sve veći broj velikih kompanija širi svoje online prisustvo na metaverzum, međunarodna konsultantska kuća McKinsey & Co. vjeruje da bi godišnja globalna potrošnja povezana sa virtuelnim svijetom mogla dostići do 5 biliona dolara do 2030. Analiza kompanije Gartner Inc. potvrđuje da je metaverzum sljedeća velika inovacija u tehnologiji. Firma očekuje da će, u roku od samo nekoliko godina, svaka četvrta osoba provesti najmanje sat vremena dnevno u metaverzumu.

Hamza Khan, suvoditelj metaverzuma u McKinseyju, rekao je da “[b]randovi se moraju približiti svojim kupcima, a metaverzum je kanal za to. U poređenju sa ranim danima e-trgovine, ovog puta brendovi su mnogo aktivniji, mnogo ranije.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.