Crypto

Izvještaj BIS-a otkriva neujednačen napredak, različite motivacije u usvajanju CBDC-a u Africi

Mobilni novac je bio jaka konkurencija digitalnoj valuti centralne banke (CBDC) u Africi, ali mnogi centralni bankari kontinenta imaju veće povjerenje u CBDC, prema izvještaju Banke za međunarodna poravnanja (BIS) objavljenom 24. novembra. Afrički centralni bankari također CBDC je vidio veću korisnost za provođenje monetarne politike nego bankari u drugim dijelovima svijeta, prema BIS-u.

Devetnaest afričkih centralnih banaka odgovorilo je na anketu koja je poslužila kao osnova za izvještaj i sve su izjavile da su aktivno zainteresirane za CBDC. Samo je Nigerija izdala maloprodajni CBDC, eNaira, namijenjen za javnu upotrebu, dok Gana ima maloprodajni CBDC projekat u pilot fazi, a Južna Afrika trenutno vodi projekt za veleprodajni CBDC, namijenjen za institucionalnu upotrebu.

Davanje gotovine su afrički centralni bankari naveli kao glavni motiv za uvođenje CBDC-a za 48% ispitanika. CBDC bi uštedio novac na štampanju, transportu i skladištenju novčanica i kovanica, rekli su. Finansijsko uključivanje su spomenuli svi ispitanici. Manje od polovine odrasle afričke populacije bilo je u bankama 2021.

Povezano: Strast Nigerijaca za kriptovalutom prestaje na eNairi

Podsaharska Afrika čini dvije trećine svjetskih transfera novca po obimu i više od polovine svih korisnika. Ulazak CBDC-a u ovu oblast mogao bi poboljšati konkurenciju i smanjiti troškove, navodi se u izvještaju. CBDC bi “podržao nove digitalne tehnologije i njihovu integraciju u širu ekonomiju.”

Izdavanje i upravljanje CBDC-om je zastrašujući zadatak:

“Ovdje afričke centralne banke ističu aspekte vrlo slične drugim EME-ovima [emerging market economies …]: otpornost mreže, cijena, dostupnost i kombiniranost tehnologija, te njihova skalabilnost i funkcionalnosti. Operativni troškovi ovako složenog sistema su visoki.”

To je bilo kombinovano sa problemima sajber bezbednosti i rizikom od slabog usvajanja u glavama nekoliko centralnih bankara. Disintermedijacija banaka je također rangirana među zabrinutostima, iako su bankari očekivali da će CBDC pomoći u implementaciji monetarne politike. Troškovi doznaka bili su velika briga za dizajn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.