Crypto

Izvještaj američkog Trezora potiče trenutno plaćanje, preporučuje više istraživanja CBDC-a

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden naredio je da se napiše više od deset izvještaja kada je objavio svoju Izvršnu naredbu (EO) 14067 “Osiguravanje odgovornog razvoja digitalne imovine”. Pet je imalo rokove u roku od 90 dana, a poslednja tri su istovremeno objavljena od strane Odeljenja Trezora 16. septembra. Izveštaji su pripremljeni kao odgovor na uputstva u Odeljcima 4, 5 i 7 EO.

Izvještaj naložen u Odjeljku 4 EO nosi naslov “Budućnost novca i plaćanja”. Izvještaj se bavi nekoliko platnih sistema koji se trenutno koriste, a kojima upravljaju Federalne rezerve ili Klirinška kuća, koja je u vlasništvu grupe velikih banaka. Oni će biti dopunjeni ne-blockchain FedNow Service sistemom instant plaćanja za koji se očekuje da počne s radom 2023. godine.

Stablecoins su predstavljeni zajedno sa FedNow-om pod naslovom “Nedavne inovacije u novcu i plaćanjima”. Oni su predmet pomalo površne rasprave koja ispituje potencijalne deficite pouzdanosti i kapaciteta za sprečavanje pranja novca/protiv finansiranja terorizma (BPN/FT), o čemu se zaključuje:

„Finansijske institucije koje posluju sa stabilnim coinima podležu obavezama protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Međutim, ako je stabilcoin široko prihvaćen na globalnom nivou kao sredstvo plaćanja, stabilcoin bi mogao predstavljati veći rizik za nezakonito finansiranje zbog neravnomjerne implementacije globalnih standarda SPN/FT za digitalnu imovinu.”

Najveći dio izvještaja posvećen je digitalnoj valuti centralne banke (CBDC). Iako izvještaj pokreće pitanja kao što su plaćanje kamata na CBDC, troškovi rada CBDC-a i javno-privatna partnerstva, diskusija se u velikoj mjeri fokusira na rizike.

Povezano: Bijela kuća objavljuje ‘prvi ikad’ sveobuhvatni okvir za kriptovalute

Interakcija CBDC-a i zaštite privatnosti se suptilno razmatra:

“Dok fizička gotovina može omogućiti anonimne transakcije, CBDC bi se potencijalno mogao koristiti u mnogo većoj skali i brzini. […] Stoga bi anonimnost u CBDC sistemu mogla predstavljati znatno proširene rizike od pranja novca, finansiranja proliferacije i finansiranja terorizma u poređenju sa fizičkim gotovinom. […] CBDC bi također mogao ponuditi vrijedne nove mogućnosti za poboljšani nadzor i usklađenost s AML/CFT.”

Izvještaj se završava preporukama da se istraživanje CBDC-a nastavi “u slučaju da se utvrdi da je jedno u nacionalnom interesu”. Pored toga, treba poticati tehnologiju trenutnog plaćanja kako bi se poboljšao krajolik plaćanja. Treba uspostaviti regulatorni okvir i dati prioritet prekograničnom plaćanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.