Crypto

Izrael koči gotovinu kako bi podstakao digitalna plaćanja

Vlasti u Izraelu u ponedjeljak su uvele daljnja ograničenja na gotovinsko plaćanje kao sredstvo za borbu protiv ilegalnih aktivnosti i podsticanje digitalnih plaćanja u zemlji.

Od januara 2019. izraelska preduzeća i potrošači podliježu ograničenjima gotovinskog plaćanja prema Zakonu o smanjenju upotrebe gotovine. Cilj mu je pomjeriti građane i preduzeća u zemlji na digitalna plaćanja, omogućavajući vlastima da lakše prate utaju poreza, aktivnosti na crnom tržištu i pranje novca.

Od 1. avgusta limiti za gotovinska plaćanja su pooštreni na 6.000 izraelskih šekela (NIS), što je ekvivalentno 1.760 američkih dolara (USD) za poslovne transakcije i 15.000 NIS (4.400 dolara) u ličnim transakcijama.

Očekuje se da će u budućnosti uslediti dalja ograničenja, koja će zabraniti skladištenje više od 200.000 šekela (58.660 USD) u gotovini u privatnim rezidencijama.

Tamar Bracha, koja je navodno zadužena za izvršenje zakona u ime Izraelske poreske uprave (ITA), nedavno je rekla za Media Line da će ograničavanje upotrebe gotovine povećati poteškoće kriminalnih aktivnosti, navodeći:

“Cilj je smanjiti fluidnost gotovine na tržištu, uglavnom zato što se kriminalne organizacije oslanjaju na gotovinu.”

U međuvremenu, neka nova ograničenja postavljena na transakcije gotovinom neki vide kao dobar znak za buduće usvajanje kriptovaluta u zemlji.

Dana 30. jula, Crypto influencer Lark Davis rekao je svojih milion pratilaca na Twitteru da Izrael nije ni prva ni posljednja zemlja koja je uvela takva ograničenja, te je iskoristio priliku da referencira Bitcoin u svom postu.

U međuvremenu, strateški investitor Lyn Alden, osnivač Lyn Alden Investment Strategy rekao je da će se trend “vjerovatno nastaviti iu drugim zemljama tokom vremena”.

CBDC i kripto regulacija

Zemlja je također jedna od nekoliko nacija u regiji koja istražuje digitalne valute centralne banke (CDBC), nakon što je prvi put razmotrila CBDC krajem 2017.

U svibnju je Banka Izraela otkrila odgovore na javnu konsultaciju oko svojih planova za „digitalni šekel“, ukazujući da postoji snažna podrška za nastavak istraživanja CBDC-a i kako će to uticati na tržište plaćanja, finansijsku i monetarnu stabilnost i pravna i tehnološka pitanja.

U junu je Banka Izraela otkrila da je provela laboratorijski eksperiment koji ispituje privatnost korisnika i korištenje pametnih ugovora u plaćanjima, čime je označio svoj prvi tehnološki eksperiment sa CBDC-om.

Zemlja je također u procesu stvaranja regulatornog okvira oko digitalne imovine. Tokom ovogodišnje Izraelske kripto konferencije u maju, Jonathan Shek iz Oz Finance-a otkrio je da su izraelske finansijske vlasti pripremale sveobuhvatan i holistički regulatorni okvir za digitalnu imovinu.

Iako nije naveo tačan datum, Shek je zadirkivao da će to doći u bliskoj budućnosti jer izraelska vlada želi potaknuti rast kripto industrije u svojoj državi ako se to učini na odgovoran način.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *