Crypto

Izdavač udžbenika Pearson želi koristiti NFT za prikupljanje polovnih prodaje

Izdavač udžbenika Pearson otkrio je svoje planove za korištenje ne-zamjenjivih tokena (NFT) za praćenje prodaje digitalnih udžbenika i efektivno “smanjenje sekundarnog tržišta”.

Prema Bloombergovom izvještaju od 1. avgusta, izvršni direktor Pearsona, Andy Bird, želi da dodijeli NFT svojim digitalnim udžbenicima kako bi bolje pratio prodaju i ostvario prihod koji je prethodno izgubljen na rabljenom tržištu.

Bird se nada da će kompanija moći koristiti tehnologiju da zaradi proviziju od prodaje polovnih udžbenika, što se obično obavlja privatno od jednog učenika do drugog. Ptica je napomenula:

“Tehnologija poput blockchain-a i NFT-a omogućava nam da učestvujemo u svakoj prodaji tog određenog artikla tokom njegovog životnog vijeka. Mogućnost učešća u prihodima na nižem toku […] Smatram da je zaista zanimljivo.”

Napomenuo je da se Pearsonov udžbenik obično preprodaje do sedam puta tokom svog vijeka trajanja.

Dok Pearson istražuje svoje mogućnosti s blockchain tehnologijom kako bi ukinuo daljnje prihode od prodaje, Bird je dodao da će njegova kompanija istražiti načine na koje njegova kompanija može iskoristiti Metaverse.

“Imamo cijeli tim koji radi na implikacijama metaverzuma i o tome šta bi to moglo značiti za nas.”

Prelazak na Metaverse mogao bi biti unosan srednjoročno ako bi tržišna kapitalizacija virtuelnog svijeta ispunila očekivanja premašivši 50 milijardi dolara do 2026.

Izdavač sa sjedištem u Londonu dio je rastuće grupe akademskih entiteta koji se bave Metaverzom. Prošle sedmice, Univerzitet nauke i tehnologije u Hong Kongu (HKUST) pokrenuo je svoju prvu učionicu u Metaverse.

Međutim, planovi kompanije da koristi NFT naišli su na određene kritike zajednice.

Neki akademici, kao što je istraživač u Intelu Zane Griffin Talley Cooper, osudili su Pearsonovo „predatorsko akademsko objavljivanje“, iako su priznali da je to „vjerovatno ono u čemu se NFT tehnologija kreće“. U svom 2. avgusta tweetCooper je dodao “Moramo pažljivo gledati ove stvari.”

Drugi kažu da Pearsonovi navodni planovi za NFT zapravo uopće ne koriste NFT tehnologiju.

Tehnološki analitičar Ian Cutress rekao je u tvitu od 2. augusta da je “NFT ovdje samo modna riječ”, a ono što Pearson naziva NFT je samo kod za koji će kupci iz druge ruke morati da plate naknadu kako bi aktivirali svoje digitalne knjige .

Povezano: Gucci postaje prvi veliki brend koji prihvata ApeCoin plaćanja

Pearson je već jedan od najvećih izdavača na svijetu sa 4,2 milijarde dolara prihoda u 2021. Njihovi udžbenici se koriste u srednjim školama, koledžima i univerzitetima širom svijeta.

Kompanija je u tempu da nadmaši tu granicu u 2022. jer su njeni prihodi u prvoj polovini iznosili 2,2 milijarde dolara, a dobit je porasla za 14% na 208,7 miliona dolara u istom periodu, prema Telegraphu od 1. avgusta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *