Crypto

Izazovi u izgradnji reputacije u Web3 — i kako ih riješiti

Nevjerovatne stvari se grade u Web3 – često od strane pseudonimnih pojedinaca koji više vole da svoj stvarni identitet zadrže privatnim.

Na neki način, ovo je oslobađajuće. To znači da svako može imati priliku da se uključi u projekat i pruži vrijednost zajednici – bez obzira na svoje porijeklo.

Ali kako se decentralizirani identiteti šire, postoji jedno pitanje koje se ne može zanemariti: osigurati da postoji jednostavan način da provjerimo reputaciju drugih.

Ovo je važno… iz mnogo razloga. Ako namjeravate početi koristiti DeFi projekat koji je kreirao neko pod pseudonimom, željeli biste način da znate da su pouzdani i pouzdani.

Ako čitate članak koji je neko napisao na mreži, trebalo bi da postoji način da proverite da li su njihovi raniji radovi bili istiniti i dobro prihvaćeni.

A ako kupujete artikal od drugog korisnika na peer-to-peer tržištu, ključno je provjeriti da li će vam isporučiti ono što ste tražili — i to na vrijeme.

Sve ovo je učinilo reputaciju u Web3 vrućom temom. Sada višestruki kripto entuzijasti istražuju ovaj koncept do detalja – dajući nam dokaze da trebamo vjerovati drugim ljudima, a da ne znamo njihovo ime i pozadinu.

Ovo bi mogao biti osvježavajući protuotrov za status quo, gdje se ne može vjerovati svemu što vidimo na internetu. Lažna svjedočanstva o proizvodima su dugotrajan problem, dok botovi na Twitteru mogu iskriviti stvarnost i naše percepcije ljudi i kompanija. Videli smo čak i eksperimente u kojima su lažni restorani uspeli na vrh TripAdvisor rang liste.

Razumijevanje decentraliziranih identiteta

Kao koncept, DID-ovi ostaju u ranoj fazi. Ali jednog dana, vaš kripto novčanik mogao bi pohraniti mnogo više od altcoina i NFT-ova. Umjesto toga, oni bi mogli biti bogata pozadina onoga što ste postigli – otvoreni za sve. I dok su profili koje neki od nas pažljivo neguju na Facebooku i LinkedInu centralizirani, vidjeli bismo potpunu kontrolu nad svim našim podacima.

Suosnivač Ethereuma, Vitalik Buterin, nedavno je objasnio kako bi to moglo funkcionirati u praksi kada je predstavio prijedloge za “duševezane” NFT-ove. Poznat kao SBTs, on daje sliku o tome kako se ova digitalna sredstva mogu koristiti za predstavljanje svega, od fakultetske diplome do vozačke dozvole — pa čak i da pružaju modernu alternativu kreditnim rezultatima.

Buterin je ukazao na protokol dokazivanja prisustva kao primjer tehnologije koja bi također mogla obećati. POAP NFT-ovi se mogu koristiti da pokažu da je neko bio prisutan na određenom događaju — kao što je konferencija ili koncert. Iako bi ovo moglo imati mnoštvo uzbudljivih slučajeva upotrebe u budućnosti, postoji jedan problem s kojim se treba suočiti: budući da se NFT-ovi mogu lako prenijeti, neko bi mogao jednostavno kupiti token koji kaže da je nešto postigao – ali proizvodi dolaze na tržište koje spriječiti ovo.

Kako pronalazimo načine da savjesno bilježimo dostignuća i atribute koji formiraju našu reputaciju na mreži, Buterin tvrdi da je potrebno stvoriti neprenosivu vrstu NFT-a – a to bi također moglo donijeti opipljiva poboljšanja u načinu na koji se postiže upravljanje u decentraliziranim autonomnim organizacijama.

Udaljavajući se od tehničkih ograničenja, možda se pitate zašto je digitalna reputacija uopće neophodna. Pa, velika motivacija se odnosi na to kako su naši podaci trenutno fragmentirani na brojnim društvenim mrežama i web stranicama — i teško ih je prenijeti s jednog mjesta na drugo. Ako ste dobili ocjenu od pet zvjezdica na eBayu nakon prodaje 50.000 artikala, ova zvjezdana reputacija se ne može lako prenijeti na Etsy.

Reputacija je moć

Metis je jedan od projekata koji se fokusira na ove izazove. Platforma je uspostavila Reputation Power, koja se zarađuje kroz dostignuća na lancu. Korisnici mogu da akumuliraju RP doprinoseći protokolima, DApp-ovima i decentralizovanim autonomnim kompanijama – bilo kroz implementaciju pametnih ugovora ili stvaranje NFT-ova.

U godinama koje dolaze, njegova vizija je stvaranje okruženja u kojem se nečija reputacija može lako vidjeti na samo jednom profilu – okupljajući sve aspekte života, od vaših najmilijih i kolega do prijatelja s kojima dijelite hobije. To je vrhunski način da pokažete svoj kredibilitet, angažman i pouzdanost — kao i doprinos koji ste dali ciljevima do kojih vam je stalo.

Projekat je rekao za Cointelegraph:

“Metisova moć reputacije je prenosiva i komponovana reputacija, jedinstvena za specifična postignuća korisnika i povijest na lancu. Reputation Power (ili RP) mogu prikupiti korisnici koji obavljaju radnje na lancu kao što su interakcija s pametnim ugovorima ili glasanje u upravljanju .”

Nedavno je uspostavljeno 100 miliona dolara za pomoć u kultiviranju projekata koji žele da se grade na vrhu Metis-a – uključujući DeFi protokole, NFT kolekcije, metaverse platforme i igre. A to bi moglo biti privlačno za programere, ne samo zato što ova platforma ima neke od najnižih naknada u odnosu na bilo koji blockchain drugog sloja – što pomaže da mikrotransakcije budu pristupačne.

U srcu ovog ekosistema je “čvrsta, skalabilna, jeftina i decentralizovana” tehnička infrastruktura pod nazivom Smart Layer 2 — bezbedno okruženje koje može da se nosi sa rastućom potražnjom korisnika, uz robusnost koju Web3 ekonomija zaslužuje.

Ima toliko razloga za uzbuđenje — i puno posla kako bi se osiguralo da Reputation Power postane vrijedan i za preduzeća i za potrošače.

Fokus ostaje na masovnom usvajanju i stvaranju infrastrukture koja će se koristiti za generacije koje dolaze.

Kao što je projekat nedavno rekao: “Iako tržište ide u medvedasti trend, neka građevinari nikada ne prestanu!”

Odricanje od odgovornosti. Cointelegraph ne podržava nikakav sadržaj ili proizvod na ovoj stranici. Iako nam je cilj pružiti vam sve važne informacije koje možemo dobiti, čitatelji bi trebali sami istražiti prije poduzimanja bilo kakvih radnji u vezi s kompanijom i snositi punu odgovornost za svoje odluke, niti se ovaj članak može smatrati savjetom za investiranje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.