Crypto

Istraživači: povjerenje za povratak na kripto tržišta 2023

Istraživači na južnokorejskoj kripto berzi Bithumb predvidjeli su da će se povjerenje vratiti na kripto tržišta sljedeće godine – i naveli su tri ključna razloga koja oblikuju njihovo razmišljanje.

Burza je jedna od dvije najveće u zemlji, i vodi namjenski odjel za analizu i istraživanje pod nazivom Bithumb Economic Research Institute. Institut je zadužen za ispitivanje tržišnih trendova.

Prema medijskoj kući Business Post, Institutov pregled politike kriptoaktive za 2023. sadrži niz predviđanja o bliskoj budućnosti kripto tržišta dok političari pripremaju novu rundu propisa za industriju.

Evo razloga za optimizam istraživača u godini koja je pred nama.

Zaključak slučaja Ripple

Istraživači su tužbu koja je Ripple suprotstavila Komisiji za vrijednosne papire i berze (SEC) odabrali kao „najzapaženiji događaj u 2023.“ na kripto sceni. Objasnili su da su Sjedinjene Države “centar kripto tržišta”. I istakli su da bi završetak slučaja bio ključni trenutak za kriptovalute.

U slučaju da SEC pobijedi, istraživači su predvidjeli da će niz tokena s visokim kapitalom potpasti u nadležnost SEC-a. SEC, dodaje se, vjerovatno će biti manje popustljiv u svom pristupu propisima od Komisije za trgovinu robnim fjučersima (CFTC), koja ima “niži nivo regulative”.

Pobjeda za rukovodioce Ripplea bi osigurala da se pravila SEC-a ne primjenjuju na većinu kovanica, istaknuli su. Međutim, nagodba može dovesti do zastoja.

Izazovi vezani za zakonodavstvo u Sjedinjenim Državama

Istraživači smatraju da nije baš “realno” očekivati ​​da će Kongres usvojiti bilo koji od postojećih zakona koji se odnose na kriptovalute koji su predloženi Domu prije kraja tekuće sjednice (3. januara). Nakon ove tačke, svi postojeći nacrti zakona biće stavljeni van snage, napominju.

To znači da će zakonodavci u suštini morati da počnu ispočetka sa kriptovalutom 2023. I dok zakonodavce to neće odvratiti, izazovi će i dalje postojati dok republikanci preuzimaju kontrolu nad Domom. Demokrate će imati slabu većinu u Senatu nakon srednjoročnih izbora prošlog mjeseca.

Neki posmatrači su predvideli zastoje. Drugi su prognozirali lakšu vožnju za izvršnu vlast. Ali, šta god da se desi kada se zakonodavci ponovo sastanu, ostaje činjenica da nijedna kuća nije jedinstvena u politici vezanoj za kriptovalute.

Uprkos izazovima, želja za regulacijom protiv druge situacije nalik FTX-u će vjerovatno ostati.

Istraživači smatraju da bi američki zakon o kriptoaktivi “mogao biti usvojen u Kongresu već krajem 2023. godine”.

Još propisa stiže u Južnu Koreju

Iako će kolaps FTX-a vjerovatno postati odlučujući trenutak američke kripto industrije, to je događaj koji je većinu južnokorejskih kripto firmi ostavio relativno neozlijeđenom. Ali prelom Južne Koreje dogodio se mjesecima prije fijaska FTX-a – i nazvan je „incident Terra/Luna“.

Dok pokušaji tužilaštva da uđe u trag Do Kvonu i uhapsi rukovodioce Terraform Labsa do sada nisu urodili plodom, stotine ljutitih investitora Terra tražile su pravdu – a Seul želi da izbegne ponavljanje katastrofalnog pada tržišta u maju.

Prema Institutu za ekonomska istraživanja Bithumb, propisi dolaze u Južnu Koreju kao rezultat “incidenta”. Na stolu u Narodnoj skupštini trenutno je 14 predloga zakona privatnih poslanika. Istraživači su tvrdili da barem dva od njih imaju vrlo dobre šanse za prolaz.

“Bez obzira koji od dva zakona bude usvojen, mjere zaštite investitora će biti strože nego ranije”, rekli su istraživači.

Oh Yu-ri, vođa tima za istraživanje politike, citiran je kako je izjavio:

“Ako se uspostavi razuman regulatorni okvir [both at home and abroad]2023. će biti godina kada [crypto-related] industrije mogu povratiti povjerenje investitora i postaviti temelje za dugoročni rast.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *