Crypto

Iran uvozi kriptovalute od 10 miliona dolara, a planira se “široka” upotreba do kraja septembra

Boreći se kroz decenije ekonomske sankcije, Iran je izdao svoju prvu međunarodnu narudžbu za uvoz koristeći kriptovalute u vrijednosti od 10 miliona dolara, prema visokom vladinom trgovinskom dužnosniku.

Vijest da je Islamska republika izvršila svoju prvu narudžbu za uvoz koristeći kripto je bila podijeljeno zamjenica iranskog ministra industrije, rudarstva i trgovine Alireza Peyman-Pak u objavi na Twitteru 9. avgusta.

Iako zvaničnik nije otkrio nikakve detalje o korištenoj kriptovaluti ili uključenoj uvezenoj robi, Peyman-Pak je rekao da narudžba od 10 miliona dolara predstavlja prvu od mnogih međunarodnih trgovina koje će biti namirene kriptovalutom, s planovima da se to poveća u narednih mjesec dana. , uz napomenu:

“Do kraja septembra, upotreba kriptovaluta i pametnih ugovora bit će široko korištena u vanjskoj trgovini sa ciljnim zemljama.”

Iran je do februara ove godine bio zemlja sa najviše sankcija na svijetu. Iran većinu svog uvoza uvozi iz Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Indije i Turske, prema Trading Economics.

Međutim, Rusija sada zauzima prvo mjesto kao zemlja sa najviše sankcija na svijetu nakon invazije na Ukrajinu ranije ove godine.

Islamska nacija se pozicionirala da prihvati kriptovalute još 2017. U oktobru 2020. izmijenila je prethodno izdato zakonodavstvo kako bi omogućila korištenje kriptovaluta za finansiranje uvoza.

U junu 2021., iransko ministarstvo trgovine izdalo je 30 operativnih dozvola iranskim rudarima za rudarenje kriptovaluta, koje potom moraju biti prodate iranskoj centralnoj banci. Iran sada koristi te iskopane kovanice za plaćanje uvoza.

Iran je u februaru također razmatrao digitalnu valutu centralne banke (CBDC) izgrađenu na Hyperledger Fabric protokolu kao sredstvo za poboljšanje svoje postojeće finansijske infrastrukture. Pilot verzija CBDC-a pod nazivom “kripto-rijal” navodno je lansirana u julu, a samo Centralna banka Irana (CBI) može kovati CBDC tokene i imati potpunu diskreciju u pogledu maksimalne ponude tokena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *