Crypto

Iran ide na kripto, Ethereum Classic Camp je protiv Ethereum PoW Forka + još vijesti

Dobijte svoj dnevni sažetak vijesti o kriptoaktivi i blockchain-u – istražujući priče koje lete ispod radara današnjih vijesti o kriptovaluti.
__________

Vijesti o usvajanju

 • Iran je ove sedmice napravio svoju prvu zvaničnu uvoznu narudžbu, vrijednu 10 miliona dolara, koristeći kriptovalute, u potezu koji bi mu mogao omogućiti da zaobiđe sankcije, javio je Reuters, pozivajući se na agenciju Tasnim. Nisu imenovali korištenu kriptu. “Do kraja septembra, upotreba kriptovaluta i pametnih ugovora će se široko koristiti u spoljnoj trgovini sa ciljnim zemljama”, rekao je zvaničnik iz Ministarstvo industrije, rudarstva i trgovine poručili su na Tviteru.

Blockchains novosti

 • Bob Summerwill, izvršni direktor Ethereum Classic Cooperativeneprofitna organizacija posvećena podršci Ethereum Classic (ETC) protokolu, objavila je pismo upućeno poznatom rudaru i podržavaocu Ethereum (ETH) dokaza o radu (PoW), Chandleru Guou, tvrdeći da je „Ethereum POW viljuška neće raditi”, rekavši da postoje brojne prepreke koje stoje na putu takvoj račvi, da je prekasno za početak jer je spajanje nedeljama daleko i da kasnije neće biti popravljanja onoga što je pokvareno u lancu .

Novosti o propisima

 • Tajland planira da revidira svoja digitalna pravila kako bi dao više ovlasti centralnoj banci i pooštrio nadzor nad platformama koje nude kriptovalute, navodi Bloomberg. The Komisija za hartije od vrijednosti od njega je zatraženo da preuzme vodstvo, citiran je ministar finansija Arkhom Termpittayapaisith. “Trenutno, centralna banka nema prostora za ulazak u regulatorni okvir osim za obavještavanje da kriptovalute nisu legalno sredstvo plaćanja za robu i usluge”, rekao je Arkhom. “Dakle, okvir nije dovoljno jasan da reguliše industriju.”

CBDCs vijesti

 • The Rezervna banka Australije (RBA) je partner sa Zadružni istraživački centar za digitalne finansije, industrijska grupa koju podržava vlada, da pokrene jednogodišnji istraživački program o slučaju digitalne valute centralne banke (CBDC) u Australiji, fokusirajući se na potencijalne ekonomske koristi koje bi to moglo donijeti, prenosi Reuters. To će uključivati ​​razvoj CBDC pilot ograničenog razmjera koji će raditi u okruženju ograđenom i uključivati ​​pilot CBDC koji je stvarno pravo na RBA.

Pravne vijesti

 • Kripto razmjena BitMEXBivši šef odjela za poslovni razvoj Gregory Dwyer izjasnio se u ponedjeljak krivim za kršenje Zakona o bankovnoj tajni “namjernim propustom da uspostavi, implementira i održi program protiv pranja novca u BitMEX-u, kao i da je pomagao i podržavao isti” Ministarstvo pravde SAD. Za ovo krivično djelo predviđena je maksimalna kazna do pet godina zatvora. Dwyer je pristao da posebno plati kaznu od 150.000 USD koja predstavlja imovinsku korist stečenu krivičnim djelom.

DeFi vijesti

 • DeFi platforma 1inch objavio je da su 1inch Aggregation Protocol i 1inch Limit Order Protocol implementirani na Klaytn blockchain mainnet.

Vijesti o igrama

 • Poligon (MATIC) se udružio s izdavačem i programerom South Korea Games Neowiz — kreatori igre Cats & Soup za Android i iOS — da kreiraju novu Web3 platformu za igre, Intella X. Platforma će distribuirati svoj izvorni IX Token i udjele generiranog prihoda platforme natrag onima koji doprinose ekosistemu platforme, navodi se u saopštenju za javnost podijeljenom s Cryptonews.com.

Investicione novosti

 • Kripto-fokusirana firma za analizu podataka Messari je u procesu prikupljanja 35 miliona dolara uz procjenu od 300 miliona dolara i ponudio je potencijalne investitore, izvijestio je The Block, pozivajući se na nepoznate ljude koji su “upoznati s tim”.
 • Web3 platforma za mobilne igre MetaverseGo objavila je da je prikupila 4,2 miliona dolara u osnovnoj rundi koju je predvodio Galaxy Interactive uz učešće iz Delphi Digital, Dragonfly Capital, Mehanizam Kapital, Yield Guild Gamesi Emfarsis, između ostalih investitora. Sredstva će se koristiti za razvoj softvera, osiguravanje partnerstava s provajderima telekomunikacija i strateško zapošljavanje, navodi se u saopštenju za javnost Cryptonews.com.
 • Kompanija za ublažavanje uticaja metana Vespene Energy najavio završetak runde finansiranja od 4,3 miliona dolara koju je predvodio Polychain Capital, a pridružili su im se i brojni fondovi usmjereni na klimu. Vespene instalira mikro-turbine na općinskim deponijama za pretvaranje otpadnog metana u električnu energiju za napajanje raznih namjena na licu mjesta, od kojih će prvi biti podatkovni centri za rudarenje Bitcoina (BTC). Ova runda finansiranja omogućit će joj da pokrene svoju pilot lokaciju u Kaliforniji, rekli su.
 • Pinata, platforma za distribuciju medija fokusirana na NFT, prikupila je ukupno 21,5 miliona dolara sredstava, izvijestio je TechCrunch. Ukupni iznos je došao iz nedavno zatvorene serije A od 18 miliona USD i 3,5 miliona USD prve runde 2021. godine, a Seriju A su vodili Greylock i Panteraa sjemenski krug zajedno vodi Greylock i Offline Ventures. Svježi kapital će se koristiti za razvoj tima i poboljšanje njegove infrastrukture, navodi se u izvještaju.

Rudarske vijesti

 • Američka kompanija za rudarenje Bitcoina CleanSpark rekao je da je sklopio konačan ugovor o kupovini aktivnog pogona za rudarenje bitkoina koji se nalazi u Washingtonu, Georgia, za 16,2 miliona dolara. Kompanija je takođe kupila oko 3.400 mašina najnovije generacije Antminer S19 za približno 8,9 miliona dolara, dodaju.
 • Kompanija za tehnologiju digitalne imovine fokusirana na Bitcoin Marathon Digital rekao je da su u drugom kvartalu 2022. godine povećali svoju proizvodnju bitkoina za 8% u odnosu na prethodnu godinu, proizvodeći BTC 707. Kompanija je nastavila sa instaliranjem rudara u Teksasu, SAD, „u iščekivanju pokretanja energije dok smo radili kroz operativne prepreke i izazovno makro okruženje,” rekao je Fred Thiel, predsjednik i izvršni direktor Marathona.
 • Američka kompanija za rudarenje digitalnih sredstava Bit Digital objavio je da je u julu 2022. zaradio 142,5 BTC, što je povećanje od 111% u odnosu na prethodni mjesec. Kompanija je zaradila 0,5 ETH tokom jula 2022. u poređenju sa nulom u junu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *