Crypto

Integracija TON Telegrama naglašava sinergiju blockchain zajednice

Kao rezultat nedavne nadogradnje bota za novčanik, korisnici aplikacije Telegram sada mogu kupovati i prodavati kriptovalute bez napuštanja aplikacije. Bota za novčanik razvila je The Open Network (TON, ranije Telegram Open Network) u aprilu. Bot je prvobitno omogućio korisnicima da kupuju, prodaju i trguju Toncoinom (TON) unutar aplikacije Telegram, ali novo ažuriranje je dodalo potpuno funkcionalni novčanik za kriptovalute u aplikaciju.

Nezavisni tim TON programera kreirao je bota za novčanik da pojednostavi kripto transakcije za korisnike Telegrama. Predstavnik TON fondacije rekao je za Cointelegraph: „Kreiranjem bota za novčanik vodi nezavisni razvojni tim, i svakako smo sretni što sve više projekata bira TON kao osnovu za kreiranje novih proizvoda“, nastavljajući govoriti:

“TON je namijenjen milijunima korisnika, a jedan od naših ciljeva je da korištenje blockchaina ne bude kompliciranije od korištenja aplikacija na koje su korisnici navikli.”

Novčanik takođe služi kao fiat on-rampa, omogućavajući korisnicima da kupuju TON koristeći svoje kreditne kartice u aplikaciji Telegram. Trenutno podržane fiat valute za kupovinu i prodaju Toncoin-a su američki dolari, euro, ukrajinska grivna, bjeloruske rublje i kazahstanske tenge.

Što se tiče transakcija unutar Telegrama, servis razmjene koji ih olakšava također funkcionira kao garancija i rješava sve potrebne sukobe koji mogu nastati između dvije strane uključene u transakciju. Druga strana može obavljati transakcije u potpunoj anonimnosti; ipak, korisnici moraju dati botu svoje brojeve mobilnog telefona prije nego što sudjeluju u bilo kojoj aktivnosti u vezi s kriptovalutama koja im je dostupna putem aplikacije.

Nedavno: rudari bitkoina traže softver koji će pomoći u ravnoteži teksaške mreže

Bot za novčanik ne naplaćuje nikakve naknade za kupovinu kriptovaluta putem Telegrama, ali prodavačima će biti naplaćena provizija u iznosu od 0,9% prodajne cijene za svaku kompletnu transakciju. Trenutno se aplikacija može koristiti samo za kupovinu Toncoin (TON) i Bitcoin (BTC). Međutim, TON fondacija planira proširiti broj kriptovaluta dostupnih za kupovinu. Osim toga, za prijenos kriptovaluta putem peer-to-peer funkcionalnosti na Telegramu, korisnici se moraju registrirati na Otvorenoj mreži.

Prilikom prijenosa kriptovaluta na drugu osobu, korisnici šalju novčiće na primaočevu Telegram ručku umjesto na svoju adresu. Predstavnik TON fondacije je istakao ovu funkciju, rekavši: „Tim botova @wallet pravi velike korake u ovom pravcu, jer sada možete kupiti, razmjenjivati ​​i slati Toncoin svojim kontaktima bez napuštanja Telegrama. Nema potrebe za dugim adresama ili posebnim aplikacijama. Mislimo da je budućnost u ovakvim projektima.”

Istorija Telegrama i Otvorene mreže

Telegram Messenger je masovno porastao u popularnosti u kripto zajednici zahvaljujući šifrovanoj razmjeni poruka i mogućnosti kreiranja grupnih razgovora. Funkcionalnost bota također olakšava automatizaciju zadataka unutar grupa i ćaskanja. Na primjer, botovi mogu zabraniti korisnike, odgovoriti na pitanja i povezati korisnike s korisnim resursima za projekat.

Telegram je 2017. započeo planove monetizacije za aplikaciju jer nije koristio oglase. Kao dio ovog plana, Telegram Open Network, ili The Open Network, osnovali su osnivači Telegrama Pavel i Nikolai Durov, a Bijela knjiga je objavljena u januaru 2018. Otvorena mreža je razvijena kao platforma za decentralizirane aplikacije i alternativno plaćanje procesnu mrežu do velikih mreža kao što je Visa.

Kako bi prikupio sredstva za razvoj TON-a, Telegram je održao privatnu prodaju za GRAM, koji su investitori mogli zamijeniti za TON token kada se pokrene. Međutim, Komisija za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Država će kasnije klasificirati prodaju tokena kao neregistrovanu ponudu vrijednosnih papira. Kao rezultat toga, Telegram je odlučio da prekine svoje aktivno učešće u TON-u 2020.

Dana 11. juna 2020. Telegram i SEC postigli su dogovor u kojem se Telegram složio da nadoknadi 1,22 milijarde dolara kao naknadu za raskid ugovora o kupovini GRAM-a i plati kaznu od 18,5 miliona dolara SEC-u. Telegram je takođe pristao da prethodno obavesti SEC ako kompanija planira da proda bilo koju digitalnu imovinu u naredne tri godine.

Dana 7. maja 2020. godine, Free TON je pokrenut kao samostalni poduhvat za nastavak razvoja Telegram otvorene mreže, koristeći besplatno dostupan izvorni kod. Zajednica je kasnije narasla na preko 30.000 članova do januara 2021., a Telegram tim je kasnije prenio domen ton.org i GitHub spremište u TON fondaciju do 4. avgusta 2021. godine.

Fondacija TON preuzela je odgovornost za osnovnu kriptovalutu (TON) Telegram tokena. Prije toga, korisnici aplikacija su sarađivali u prikupljanju sredstava za tu svrhu. Kao rezultat toga, doprinijeli su više od milijardu dolara rastu ekosistema TON, što je omogućeno njihovim donacijama.

Šta budućnost nosi za TON i Telegram

Moguće je da bi novo ažuriranje Telegram bota TON fondacije utrlo put za globalnu uslugu plaćanja kriptovalutama. Nadalje, budući da aplikacija ima preko 500 miliona aktivnih korisnika širom svijeta, može djelovati kao katalizator za daljnje usvajanje kriptovaluta ako se bot za novčanik pokaže popularnim.

Na pitanje o budućnosti Telegrama i Otvorene mreže, predstavnik TON fondacije rekao je za Cointelegraph: „Telegram je platforma prilagođena korisnicima za sve u Web3 svijetu – kako za komunikaciju tako i za razvoj proizvoda koji koriste njihove disruptivne tehnologije. Nadalje, otvorena platforma omogućava programerima da kreiraju radne proizvode sa stvarnim slučajevima upotrebe koji se mogu primijeniti u aplikaciji.”

“Bot za novčanik, baziran na TON-u, odličan je primjer ovoga. Na Telegramu postoje i mnoge usluge koje već koriste TON, kao što su donate, mobile i druge”, naveli su i dodali: “Značajan napredak je pokretanje Telegram aukcije korisničkog imena, što je odlična demonstracija kako jednostavnost tokenizacije on TON može otvoriti mnoge primjere iz stvarnog svijeta korištenja blockchain tehnologije.”

Kao i bot za novčanik, The Open Network je razvio dodatne Telegram botove koji služe različitim svrhama. Bot za doniranje omogućava kreatorima da objavljuju poruke koje prihvataju donacije putem posebnih akcijskih dugmadi koji će olakšati proces plaćanja unutar Telegram aplikacije. Proces funkcionira tako što korisnik kontaktira bota za doniranje i slijedi upute.

Nedavno: kolaps FTX-a mogao bi zauvijek promijeniti standarde upravljanja kriptoindustrijom

Korisnik će također morati dodati bota kao administratora na kanal i dostaviti informacije o isplati kako bi mogao primati donacije. Mobilni bot omogućava korisnicima pristup internetu kada Wi-Fi nije dostupan. Telegram aukcija korisničkog imena omogućava korisnicima da kupe i prodaju svoje Telegram ručke za TON tokene.

Nedavno ažuriranje Telegramovog bota za novčanik može otvoriti širi krug javnosti za korištenje kriptovalute. Također može dodatno učvrstiti reputaciju Telegrama kao jedne od najpopularnijih aplikacija za projekte zasnovane na blockchain-u koji žele izgraditi zajednicu, posebno ako se platformi dodaju dodatni tokeni. Telegram već ima dosta kripto zajednice koja koristi aplikaciju, a mogućnost kupovine i prijenosa kriptovaluta mogla bi dovesti na tržište korisnike koji nisu kripto korisnici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *