Crypto

Institucije hrle na Ethereum 7 uzastopnih sedmica kako se spajanje približava: Izvještaj

Institucionalni investitori se gomilaju u fondove digitalne imovine zasnovane na Etheru, koji su bilježili sedam uzastopnih sedmica pozitivnih priliva, prema najnovijem izvještaju CoinSharesa.

Navedeni prilivi su dostigli 16,3 miliona dolara prošle sedmice, dodajući ukupno 159 miliona dolara priliva u posljednjih sedam sedmica.

Šef istraživanja CoinShares-a James Butterfill je 8. avgusta rekao da je porast tržišnog raspoloženja za proizvode fokusirane na Ethereum uglavnom rezultat „veće jasnoće“ u vezi sa predstojećim spajanjem, koje je zakazano za 19. septembar, a Butterfill navodi:

“Vjerujemo da je ovaj zaokret u raspoloženju investitora posljedica veće jasnoće u pogledu vremena spajanja gdje Ethereum prelazi s proof-of-work na proof-of-stake.”

Spajanjem će se Ethereum Mainnet spojiti s Ethereum 2.0 Beacon Chain-om, čime će se završiti prijelaz sa proof-of-work (POW) na proof-of-stake (POS) mehanizam konsenzusa. Očekuje se da će POS mehanizam konsenzusa učiniti Ethereum sigurnijim, energetski efikasnijim i ekološki prihvatljivijim.

Očekuje se da će se ove sedmice održati i Goerli i Prater testnet spajanje, što će biti posljednja zakazana generalna proba prije spajanja mainnet-a za manje od šest sedmica.

Trgovci se spremaju

Blockchain analitička firma Glassnode sugerirala je da dugo očekivani Merge ima kripto trgovce koji se spremaju da “kupe glasine i prodaju vijesti”.

“Trgovci derivatima postavljaju očigledne opklade za Ethereum, posebno u vezi s predstojećim spajanjem planiranim 19. septembra.”

U biltenu pod naslovom “Klađenje na spajanje” od 8. avgusta, analitička kompanija je napomenula da je nakon spajanja, ETH opcija i tržište fjučersa pozicionirano u “backwardation” – situaciji u kojoj je trenutna cijena imovine viša nego cijene kojima se trguje na tržištu fjučersa.

„I tržišta fjučersa i opcija su u nazadovanju nakon septembra, što sugeriše da trgovci očekuju da će spajanje biti događaj u stilu ‘kupiti glasine, prodati vesti’ i pozicionirati se u skladu s tim,” kažu iz kompanije.

Povezano: Podaci o opcijama Ethereum-a pokazuju profesionalne trgovce spremne za dugo u ETH-ovo spajanje

Međutim, žiri još uvijek ne zna kako će spajanje na kraju utjecati na cijenu Ethereuma. U nedavnom intervjuu, osnivač Ethereuma, Vitalik Buterin, ostao je optimističan u pogledu dugoročnih izgleda ETH-a, rekavši da će narativ vjerovatno ostati pozitivan nakon spajanja – kao aspekt koji još nije procijenjen.

“Kada se spajanje zaista dogodi, očekujem da će moral porasti. U osnovi očekujem da spajanje neće imati cijenu, pri čemu mislim ne samo na tržišne, već čak i na psihološke i narativne termine. U narativnom smislu, mislim da neće imati veliku cijenu sve dok se ne dogodi.”

Cijena Ethereuma je 1.776 dolara u vrijeme pisanja, što je porast od 8,6% u posljednjih sedam dana, prema podacima CoinGecko.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *