Crypto

Inflacija u SAD usporava u julu, reli Bitcoin i Ethereum

Julski američki indeks potrošačkih cijena (CPI) zabilježio je godišnji rast od 8,5%, ili manji od očekivanog, što ukazuje na vrhunac inflacije i potencijalno hlađenje, nakon što je u junu dostigao 9,1%.

Ekonomisti u anketi Bloomberga procjenjuju da će inflacija u julu ove godine pokazati godišnji porast od 8,7%, a u odnosu na jun za 0,2%.

Takođe, u julu je godišnji osnovni indeks potrošačkih cijena – koji isključuje cijene hrane i energije – bio isti kao u junu (5,9%) i niži od procijenjenog (6,1%).

I bitcoin (BTC) i ethereum (ETH) su skočili odmah nakon objave. BTC je ojačao sa 23.100 USD i nakratko skočio iznad 24.000 USD, povećavši svoje dnevne dobitke na 3% (u 13:21 UTC), dok je ETH skočio sa 1.710 USD na 1.820 USD, povećavši svoje dnevne dobitke na 7%. Više altcoina je također postalo zeleno.

Očekivalo se da će inflacija biti sporija u julu zbog pada cijena benzina u cijeloj zemlji. Međutim, i dalje je blizu 40-godišnjih maksimuma.

Uoči objave, Mark Zandi, glavni ekonomista u Moody’s Analytics, smatra da su „svi spremni za prilično dobre vijesti, tako da to moraju biti dobre vijesti. Ako nije tako dobro kao što ljudi misle, to će biti neobično loša vijest.”

“Mislim da će stopa inflacije od 9,1% koju smo pretrpjeli u junu biti vrhunac… mnogo toga zavisi od cijena nafte,” dodao je.

Također, prema julskom istraživanju iz New York Federal Reservepotrošači su očekivali da će inflacija biti 6,2% u narednoj godini i 3,2% godišnje u naredne tri godine – u poređenju sa 6,8% i 3,6%, respektivno, što se vidi u junskom istraživanju.

U međuvremenu, Marcus Sotiriou, analitičar u brokeru za digitalnu imovinu GlobalBlockstoji u komentaru podijeljenom s Cryptonews.com prije izvještaja da,

“Očekuje se da će CPI biti 8,7% – ako je objavljena brojka niža od ove brojke, očekujem da će uslijediti rast kriptovaluta i dionica. Mislim da je svaka cifra ispod 9,1% obećavajuća, jer je ovo bila prošlomjesečna cifra CPI, i to bi signaliziralo početak platoa sa inflacijom. U ovom slučaju, Federalne rezerve [Fed] bio bi sklon da postane manje agresivan u sljedećem [Federal Open Market Committee] sastanak u septembru, zbog čega bi tržište bilo uzbuđeno.”

Investitori prate CPI u potrazi za nagoveštajima o tome koliko bi Fed mogao podići kamatne stope na sastanku u septembru.

U međuvremenu, jaz između dvogodišnjih i 10-godišnjih prinosa trezora, koji se smatra pouzdanim indikatorom recesije, porastao je na najveći u posljednje dvije decenije,

“[E]tržišta kapitala izgledaju kao da vjeruju da će se Fed uskoro zaustaviti i početi smanjivati ​​2023. […] ja mislim [CPI data] će sugerirati da se Fed neće zaustaviti, što za mene sugerira slabija tržišta dionica koja su pred nama, što će ograničiti bilo kakav pad dolara u sljedećih nekoliko mjeseci”, Mizuho Reuters je citirao višeg ekonomiste Kolina Ašera.

Reakcije:

____


– Loše vijesti su dobre vijesti: Bitcoin igra sa 24.000 USD dok trgovci spekulišu o Fed Pivotu i recesiji u SAD
– Globalni ekonomski rast usporava zbog tmurnih i neizvjesnijih izgleda

– Rastuća inflacija stavlja centralne banke na težak put
– Jesu li SAD u recesiji? Zavisi koga pitate

– Inflacija je Boogeyman iz 2022
– Evropska centralna banka podiže stope prvi put u 11 godina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *