Crypto

Inflacija kažnjava razumne, dok Bitcoin daje nadu u budućnost – Jordan Peterson

Sposobnost uštede je suštinski alat za samoregulaciju i planiranje budućnosti, ali kada inflacija postane nekontrolisana, oni koji ulažu napore da odgode zadovoljenje bivaju kažnjeni zbog svog izbora. S druge strane, bitkoin (BTC) radi suprotno, smatra klinički psiholog Jordan Peterson.

U emisiji zv Šta je novac?Peterson se pridružio Bitcoin poduzetniku Robertu Breedloveu kako bi razgovarali o novcu i razgovarali o efektima inflacije fiata na ljude koji se odriču trenutnog zadovoljstva i kako Bitcoin daje nadu za budućnost.

Prema Petersonu, hiperinflacija šteti onima koji strpljivo rade i štede za budućnost. On je te ljude opisao kao “stubove našeg društva”, a Peterson je tvrdio da su ti ljudi od vitalnog značaja za sigurnost i opstanak civilizacije. On je objasnio da:

„Želite ohrabriti ljude da imaju malo vjere u budućnost i donose odluke koje odgađanje zadovoljstva čine moralno pohvalnim i inteligentnim. Inflacija šteti tim ljudima.”

Peterson je naglasio da je, s obzirom da inflacija narušava tržište, jedna od stvari koja ga je zainteresirala za Bitcoin je da nema takvih distorzija ili smetnji. Kriptovaluta omogućava slobodno tržište, smatra psiholog.

On dalje napominje da bi BTC mogao biti uređaj koji će omogućiti društvu da se prilagodi onome što on opisuje kao horizont budućnosti. “To je jedini prokleti uređaj koji imamo. Osim ako mislite da će centralni planeri to upravljati. Sretno s tim. To se jednostavno neće dogoditi”, rekao je.

Povezano: Bitcoin 2022: Thiel naziva Buffetta ‘sociopatom’, meksički milijarder ima 60% BTC-a

Peterson je ušao u Bitcoin 2019. godine kada je počeo primati BTC donacije nakon što je napustio pretplatničku platformu Patreon zbog problema sa slobodom govora. Autor 12 pravila života također pokušava razumjeti Bitcoin od 2021. godine, pozivajući zagovornike BTC-a na svoj podcast i istražujući više o kriptovaluti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *