Crypto

Industrija izražava povjerenje u NFT prostor usred kolapsa FTX-a

Čak i prije kolapsa FTX-a, kolekcije nezamjenjivih tokena (NFT) već su osjetile utjecaj kripto zime s obimom trgovanja koji je pao za 98%. S debaklom FTX-a, čini se da je nekada rascvjetao prostor pogođen posljednjim ekserom u lijes. Međutim, rukovodioci u industriji su optimistični u pogledu oporavka prostora.

Uz ogromnu količinu korisničkih sredstava zaglavljenih na FTX berzi usred krize likvidnosti, korisnici su pokušali zaobilazne načine da povuku svoj novac. Jedna od navodnih metoda za povlačenje bilansa je kupovina NFT-ova sa sjedištem na Bahamima. Mnogi članovi zajednice kritizirali su metodu jer zaobilazi zakone o stečaju podrugljivo NFT uslužni program u procesu, slikajući negativnu sliku NFT-a.

Međutim, Oscar Franklin Tan, izvršni direktor NFT platforme Enjin, smatra da ovo nije fer sažetak. Govoreći za Cointelegraph, Tan je rekao da su se, iako su korišteni NFT-ovi, mogli koristiti i drugi predmeti. „To nije imalo nikakve veze sa NFT tehnologijom, već više sa tom rupom za korisnike Bahama“, primetio je.

Izvršna vlast je također pozitivna u pogledu opstanka NFT prostora uprkos efektima FTX-a i medvjeđeg tržišta. Tan je istakao da bi se prostor trebao ponovo fokusirati na to kako NFT-ovi demonstriraju prihvatanje digitalnog vlasništva, nove modele za kreatore sadržaja i finansiranje kreiranja sadržaja. On je objasnio da:

“Doduše, bilo je mnogo navijanja i pretjerane bujnosti za neke modele, ali to je istina sa svim novim tehnologijama. NFT prostor će se sigurno stabilizirati i konsolidirati oko najjačih zajednica, tada ćemo vidjeti drugu generaciju pametnijih, održivijih NFT modela.”

Tan je naglasio da bi se NFT projekti trebali više fokusirati na korisnost i izgradnju svojih zajednica kako bi se oporavili. Izbjegavanje kratkoročnih špekulacija i nerealnih mapa puta je neophodno. Umjesto toga, trebali bi imati dugoročnu održivu vrijednost.

Povezano: FTX zaraza: Koje su kompanije pogođene kolapsom FTX-a?

Različiti igrači unutar NFT prostora također su ponovili mišljenje. Jamie Thomson, izvršni direktor NFT studija za igre Vulcan Forged, komentirao je da će NFT-ovi koji su korisni na dokazanim tržištima sigurno preživjeti. Thomson je rekao za Cointelegraph da se isto ne može reći za NFT-ove na osnovu spekulacija i prava hvalisanja. Međutim, izvršni direktor je rekao da će ove vrste NFT-a „više patiti zbog štedljivijih ruku“ dok korisnici čekaju bolje tržište. Thomson je dalje rekao:

„Manje spekulacija, više obavezne korisnosti. Kao i kod tokena, ako je NFT neophodan za funkcionalnost projekta ili prisustvo korisnika, onda je manje brige o furkacijama cena. U suštini, stavka za igru, pristup određenim funkcijama, pristup dodanoj vrijednosti.”

U međuvremenu, NFT umjetnik Johnathan Schultz vjeruje da se era NFT-a bez korisnosti smanjuje. „Zato vidimo više projekata sa mnogo više slučajeva upotrebe i korisnosti“, rekao je on. Šulc je takođe rekao za Cointelegraph da bi prostor preživeo, on mora prerasti ono što on opisuje kao “memeifikaciju” stvari. To znači izgradnju projekata koji su važni i pomažu cijelom prostoru.

Pošto je FTX-ovo NFT tržište uhvaćeno usred propadanja kompanije, Nick Rose Ntertsas, osnivač NFT platforme Ethernity, ponudio je prijedloge kako se to može učiniti bolje. U razgovoru za Cointelegraph, Ntertsas je rekao da je FTX-ov centralizirani model baziran na razmjeni za njegovu NFT platformu zatvoren. On je objasnio:

“Taj model je trebao biti demokratizovan i transparentan. NFT-ovi bi na kraju trebali ići unakrsni lanac i biti interoperabilni, a ne ometani od strane jednog vratara, nešto na čemu radimo i oko čega smo strastveni.”

Suprotno drugim stavovima, Ntertsas smatra da ne postoji nijedna stvar na koju bi se NFT projekti trebali fokusirati jer će različiti projekti imati različite ciljeve. Međutim, izvršna vlast želi da vidi više projekata koji izazivaju prostor za „preispitivanje onoga što je moguće sa NFT-ovima“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.