Crypto

Indijski organi za provođenje zakona optužuju WazirX burzu za pomaganje u pranju 130 miliona dolara

Indijska uprava za provedbu (ED), agencija odgovorna za finansijske zločine, ispituje mjenjačnice za kriptovalute za koje se sumnja da obrađuju transakcije koje su poslale više od 10 milijardi rupija, ili oko 130 miliona dolara, iz firmi pod istragom u međunarodne novčanike. Navodno je uključeno najmanje deset kripto berzi, prema zvaničniku koji je razgovarao za The Economic Times, a bankovni računi mjenjačnice WazirX su zamrznuti, objavile su novine.

Kompanije pod istragom u slučaju trenutnih zajmova navodno su izvršile transakcije do milijardu rupija ili 1,3 miliona dolara na imena ljudi koji nemaju nikakve veze s novcem. Te kompanije su često imale veze sa Kinom. Iako su procedure poznavanja svog klijenta/protiv pranja novca (KYC/AML) pokazale da su transakcije sumnjive, nije obavljena pojačana dubinska pažnja niti izvještaji o sumnjivim transakcijama nisu podneseni ED-u, tvrdi agencija.

Povezano: Porez na kripto odvraća 83% indijskih investitora od trgovanja kriptovalutama: izvještaj WazirX-a

ED je prošle sedmice zamrznuo WazirX bankovne račune koji sadrže oko 647 miliona rupija ili 8,1 milion dolara, navodeći da je razmjena pomogla oko 16 fintech kompanija pod istragom za pranje novca. WazirX je u utorak objavio izjavu na svom blogu “u ime Zanmai Labs Pvt. Ltd”, koja, kako je navedeno, sarađuje sa WazirX-om zajedno sa Binanceom, rekavši da su svi korisnici podložni KYC/AML procesima i da berza u potpunosti sarađuje sa organima za sprovođenje zakona. „Za svaku transakciju, u mogućnosti smo da proizvedemo KYC detalje relevantnog korisnika“, stoji u postu na blogu.

Optužbe protiv WazirX-a skrenule su pažnju na njegovu neprozirnu vlasničku strukturu i ulogu koju Binance igra u njoj. Izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao (CZ) je 5. avgusta tvitovao da njegova kompanija nije završila akviziciju WazirX-a najavljenu 2019. Sljedećeg dana, u razmjeni sa suosnivačem WazirX-a Nischalom Shettyjem, CZ je izjavio: „tražili smo prijenos izvora WazirX sistema kod, implementacija, operacije, tek u februaru ove godine. WazirX je to odbio. Binance NEMA kontrolu nad svojim sistemima.”

Ova istraga nije prvi put da je WazirX optužen za neadekvatne mjere protiv pranja novca. 2021. godine, WazirX je bio umiješan od strane ED u pranje novca od nezakonitih prihoda od kockanja na mreži, također s kineskom vezom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *