Crypto

Indijske vlasti zamrznule su više kripto sredstava zbog optužbi za pranje novca

Indijska uprava za izvršenje (ED) objavila je u petak da je zamrznula finansijske račune kompanije za finansijske usluge Yellow Tune Technologies sa sjedištem u Bengaluru, od kojih su neki bili u vlasništvu Flipvolt kripto berze, indijskog ogranka singapurskog Vaulda. Ovaj potez je povezan s tekućom istragom o pranju novca od strane kompanija za instant kredite povezanih s Kinom. Ovo je drugi put ove sedmice da je agencija poduzela akciju u kriptosferi u vezi s tim slučajem.

Finansijski nadzornik objavio je da zamrzava bankovne bilance Yellow Tune-a, salde pristupnika plaćanja i stanja na berzi kriptovaluta Flipvolt za ukupno 3,7 milijardi rupija, ili 46,4 miliona dolara nakon što je utvrdila da je kompanija lažni entitet koji su osnovala dva kineska državljanina koristeći pseudonime. Prema novinskim izvještajima, ED je proveo tri dana pretražujući prostorije povezane sa Yellow Tunes.

ED je otkrio 23 entiteta koji su deponovali sredstva u Flipvolt novčanike Yellow Tunea koji su dalje prebačeni van zemlje. ED je bio oštro kritičan prema Flipvoltovom rukovanju sredstvima. Agencija je rekla:

“Lax KYC [Know Your Customer] norme, labava regulatorna kontrola dopuštanja transfera u strane novčanike bez traženja razloga/deklaracije/KYC, nebilježenje transakcija na Blockchains-u radi uštede troškova itd., osiguralo je da Flipvolt nije u mogućnosti dati nikakav račun za nedostajuću kripto imovinu. Nije uložila iskrene napore da uđe u trag ovoj kripto imovini.”

Pozivajući se na indijski Zakon o sprečavanju pranja novca iz 2002. godine, ED je zamrznula sredstva na računima Flipvolta jednaka iznosima koje je prebacio iz novčanika Yellow Tunea u strane novčanike “sve dok kripto-burza ne obezbijedi kompletan trag sredstava”. ED je ta sredstva nazvao “ništa osim prihoda od kriminala koji potiču iz predatorskih praksi pozajmljivanja”.

Vezanje sredstava Flipvolta je samo najnovija loša vijest za Vaulda. Singapurska berza je u junu smanjila svoje osoblje za 30%, a početkom jula zaustavila povlačenje sa svojih računa. Kasnije tog mjeseca, zatražila je zaštitu od svojih kreditora u Singapuru. Dobio je tromjesečni moratorijum, što je slično bankrotu u američkom poglavlju 11.

Povezano: Singapurska finansijska straža uzvraća protiv udruženja Terra i 3AC

Ranije ove sedmice objavljeno je da je ED zamrznuo račune na kojima se nalazi 8,1 milion dolara sredstava kripto mjenjačnice WazirX i da istražuje još najmanje devet berzi povezanih s kompanijama za instant zajmove koje podržavaju Kine. ED je u svom najnovijem saopćenju naveo da je istraga tog slučaja u toku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *