Crypto

Indijske vlasti zamrznule su 8,1 miliona dolara sredstava WazirX-a u sklopu istrage protiv pranja novca

Indijska uprava za provedbu, ili ED, objavila je da je zamrznula oko 8,1 milion dolara sredstava i sprovela pretragu povezanu s mjenjačom kriptovaluta WazirX u sklopu istrage o prevari s trenutnim ličnim zajmovima.

U saopštenju od petka, Uprava za provedbu je navela da je WazirX omogućio transakcije neimenovanih fintech firmi “kako bi kupile kripto imovinu i zatim ih oprale u inostranstvu” kao dio šeme u kojoj su kompanije koje podržavaju Kinezi zaobišle ​​indijske propise o licenciranju. U svojoj istrazi, ED je rekao da je naredio da se bankovni računi WazirX-a koji sadrže 646,7 miliona indijskih rupija – otprilike 8,1 milion dolara u vrijeme objavljivanja – zamrznu i izvršio pretragu povezanu sa suosnivačom Sameerom Mhatreom.

Prema navodima regulatora, istraga je još uvijek u toku. Međutim, ED je tvrdio da kripto berza ima „labave KYC norme“ i „labavu regulatornu kontrolu“ transakcija između WazirX-a i Binancea, te nije zabilježila informacije potrebne za provjeru porijekla sredstava korištenih za kupovinu kriptovaluta u navodnoj prijevari.

“Uprkos ponovljenim prilikama, WazirX nije uspio dati kripto transakcije sumnjivih fintech APP kompanija i otkriti KYC novčanika”, rekao je ED, dodajući:

“WazirX nije u mogućnosti dati nikakav račun za nestalu kripto imovinu. Nije uložila nikakve napore da uđe u trag ovoj kripto imovini. Podstičući opskurnost i labavim AML normama, aktivno je pomogao oko 16 optuženih fintech kompanija u pranju prihoda stečenih kriminalom korištenjem kripto rute.”

U petkom na Twitteru, izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao rekao je firma “nije posedovala nikakav vlasnički kapital u Zanmai Labs-u, entitetu koji upravlja WazirX-om i koji su osnovali prvobitni osnivači.” Dodao je da “Binance pruža usluge novčanika samo za WazirX kao tehnološko rješenje”, dok je WazirX bio odgovoran za KYC i druge operacije na berzi.

Povezano: Indijski regulator istražuje kripto razmjenu zbog navodnih kršenja zakona o valuti

Sa egzodusom mnogih kripto firmi u Kinu nakon regulatornog udara, mnoge kompanije su se navodno okrenule tržištima u Indiji. ED je izvijestio da su neke fintech kompanije “podržane kineskim fondovima” “podržale” indijske kompanije sa ugašenim licencama nebankarskih finansijskih kompanija da nude usluge kreditiranja stanovnicima.

ED je poduzeo sličnu akciju protiv WazirX-a u junu 2021., naloživši kripto berzi da pokaže razloge vezane za transakcije istrage pranja novca u ilegalnim aplikacijama za online klađenje koje uključuju kineske državljane. Direktor WazirX-a Nischal Shetty rekao je u vrijeme kada je razmjena otišla „preko [its] zakonske obaveze prateći procese Upoznaj svog klijenta (KYC) i Borbe protiv pranja novca (AML) i uvijek pružali informacije organima za provođenje zakona kad god je to potrebno.”

Cointelegraph je kontaktirao WazirX, ali nije dobio odgovor u vrijeme objavljivanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *