Crypto

‘IBC je ozbiljna alternativa za sigurnu međulančanu komunikaciju’, kaže Sunny Aggarwal iz Osmosisa

Dana 2. avgusta, Nomad Token Bridge postao je još jedna žrtva hakovanja unakrsnih lanaca nakon što je protokol pretrpio eksploataciju od 190 miliona dolara. Pridruživši se listi žrtava uz Ronin Bridge iz Axie Infinityja i Solaninu crvotočinu, mnogi stručnjaci iz industrije bacili su sumnju na budućnost cross-chain tehnologija. Međutim, nisu svi skupovi alata za unakrsni lanac do sada iskorišteni. Po ovom pitanju, Cointelegraph je razgovarao sa suosnivačom Osmosisa Sunny Aggarwal. Osmosis je jedna od najpopularnijih decentralizovanih berzi, ili DEX, na Cosmos čvorištu sa ukupno zaključanom vrednošću od 120 miliona dolara. Evo šta je Aggarwal imao za reći u vezi sa Cosmosovim istoimenim inter-blockchain komunikacijskim protokolom (IBC):

“Glavni hakovi na mostovima podsjetnik su žrtvama da su mostovi, zapravo, previše krhki da bi im se dozvolilo da zadrže značajne količine kapitala u ovoj fazi njihovog životnog ciklusa. Hakovi na mostovima visokog profila bacaju svjetlo na IBC kao najizvodljivije rješenje za premošćivanje unakrsnih lanaca jer ovo razumijevanje djeluje kao prilika za ostatak ekosistema baziranih na EVM-u da gledaju na IBC kao ozbiljnu alternativu za međulančanu komunikaciju.”

Trenutno postoji skoro pedeset blok-čejnova koji koriste IBC za obavljanje preko 10 miliona transakcija dnevno, širom i ekosistema sa 1 milijardom dolara+ imovine pod upravljanjem, uprkos padu tržišta. “Priroda sistema bez povjerenja je ono što ga čini [IBC] rade tako dobro,” rekao je Aggarwal.

DeFi arhitekta je zatim ukazao na nedavni primjer koji ilustruje otpornost IBC-a: „Ogroman test za Osmosis DEX dogodio se kada se Terra Luna srušila. Većina naših istoimenih OSMO tokena koji su bili uloženi nalazila se u LUNA/OSMO i UST/OSMO bazenima. Kako bi spriječilo zlonamjernog aktera da kuje beskonačnu LUNA-u i isprazni fondove OSMO udjela, uprava Osmosis implementirala je zaustavljanje trgovanja na Osmosis-Terra IBC kanalima.”

Prema Aggarwalu, sposobnost IBC-a da distribuira tačke kvara kroz suverenitet među lancima je upravo ono što ga čini „najsigurnijim protokolom za premošćivanje koji postoji“. Od godine do danas, preko 2 milijarde dolara ukradeno je sredstava iz cross-chain protokola, što čini 69% svih kriptovaluta ukradenih u tom periodu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *