Crypto

Holandske vlasti uhapsile osumnjičenog programera Tornado Cash

Vlasti u Holandiji uhapsile su programera za kojeg se sumnja da je umiješan u pranje novca putem servisa za miješanje kriptovaluta Tornado Cash.

Služba za fiskalne informacije i istrage (FIOD), holandska agencija odgovorna za istragu finansijskih kriminala, službeno je objavila u petak hapšenje 29-godišnjeg muškarca u Amsterdamu.

Čovjek je navodno bio umiješan u omogućavanje kriminalnih finansijskih tokova i pranje novca putem decentralizovanog miksera Ethereum Tornado Cash, saopštile su vlasti.

FIOD je istakao da ne isključuje višestruka hapšenja u ovom slučaju, ističući da je njegov Financial Advanced Cyber ​​Team (FACT) pokrenuo krivičnu istragu protiv Tornado Casha u junu 2022.

Prema FACT-u, Tornado Cash je navodno korišten za prikrivanje velikih kriminalnih tokova novca, uključujući kripto hakove i prevare.

“To uključuje sredstva ukradena hakovima od strane grupe za koju se vjeruje da je povezana sa Sjevernom Korejom. Tornado Cash je počeo 2019. godine i prema FACT-u je od tada ostvario promet od najmanje sedam milijardi dolara”, navodi se u saopštenju.

Vijest dolazi ubrzo nakon što je Ministarstvo financija Sjedinjenih Država stavilo desetine adresa Tornado Cash-a na listu sankcija Ureda za kontrolu strane imovine (OFAC) 8. avgusta. Glavna kompanija za kriptovalute i izdavač USD Coin, Circle, naknadno je zamrznuo 75.000 USDC povezan sa adresama koje je odobrio OFAC.

Zbog sankcija, postalo je nezakonito da bilo koje američke osobe i entitete komuniciraju s adresama pametnih ugovora Tornado Casha. Kazne za namjerno nepoštivanje mogu se kretati od novčanih kazni od 50.000 do 10.000.000 dolara i od 10 do 30 godina zatvora.

Povezano: Suosnivač Tornado Cash-a izvještava da je izbačen sa GitHuba jer industrija reaguje na sankcije

Zasnovano na Ethereumu, Tornado Cash je alat koji omogućava korisnicima da zamaskivaju svoje kripto transakcije kako bi zaštitili svoju anonimnost skramingom informacija na blockchainu. Suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin tvrdio je da je koristio Tornado Cash da donira sredstva Ukrajini kako bi zaštitio finansijsku privatnost primalaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *