Crypto

Hakeri preuzimaju Robinhoodov Twitter nalog kako bi promovirali tokene za prevaru

Nepoznata grupa ili pojedinac hakovao je Twitter nalog iza platforme za trgovanje kriptovalutama i dionicama Robinhood kako bi natjerao korisnike da kupe ‘novi’ token.

Mnogi korisnici Crypto Twittera su 25. januara prijavili da je Robinhood imao objavljeno tweet poziva svojih 1,1 milion pratilaca da svaki plate 0,0005 dolara za token pod nazivom ‘RBH’ na Binance Smart Chain-u. Conor Grogan, šef poslovanja s proizvodima u Coinbaseu, prijavljen najmanje 10 ljudi kupilo je token za prevaru u vrijednosti od otprilike 1.000 dolara prije nego što je tweet uklonjen.

Vjerovatno zbog pozivanja Binancea, izvršnog direktora Changpeng Zhaoa prijavljen Sigurnosni tim kompanije zaključao je račun povezan u tvitu “u čekanju na daljnje istrage”. U trenutku objavljivanja, tvit više nije bio vidljiv na Robinhoodovom računu.

„Uvek imajte čak i kritičko razmišljanje [if] račun izgleda ili je stvaran”, rekao je CZ.

Iako aplikacija olakšava prodaju mnogih kriptovaluta, Robinhood nema token direktno vezan za platformu kako je RBH lažno tvrdio. Investitori mogu kupiti izloženost kompaniji putem dionica HOOD-a koje kotiraju na Nasdaq-u po cijeni od otprilike 9,71 USD u vrijeme objavljivanja.

Povezano: Dionice Robinhooda na koje polažu BlockFi i FTX mogu preći na neutralnog brokera

Veliki hak mnogih Tviter naloga visokog profila u julu 2020. korišten je za prevaru korisnika od Bitcoina (BTC) obećanjem da će vratiti duplo svaki primljeni kripto. Izvršni direktor Tesle Elon Musk od tada je kupio platformu društvenih medija i donio mnoge politike koje su kritizirali korisnici, lideri industrije i zakonodavci.

Cointelegraph se obratio Robinhoodu, ali nije dobio odgovor u vrijeme objavljivanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *