Crypto

Hakeri bi mogli biti odgovorni za uklanjanje 4,8 miliona dolara sa kripto berze ZB.com: PeckShield

Istraživač Blockchain-a PeckShield izvijestio je da je oko 4,8 miliona dolara u kriptovalutama premješteno sa ZB.com u vrijeme razmjene koja je najavila obustavu povlačenja.

U tvitu u srijedu, PeckShield spekulisalo da bi hakeri mogli biti odgovorni za prijenos 21 vrste tokena sa razmjene počevši od ponedjeljka, uključujući Tether (USDT), Shiba Inu (SHIB) i Tesra (TSR). Prema istražiteljima blockchaina, sredstva su u trenutku objavljivanja iznosila otprilike 4,8 miliona dolara.

Osumnjičeni hak je pratio ZB.com najavljujući obustava depozita i povlačenja u utorak kao odgovor na “iznenadni neuspjeh nekih ključnih aplikacija”. Burza je upozorila korisnike da “ne deponuju nijednu digitalnu valutu prije oporavka”.

Mnogi korisnici kriptovaluta su pogođeni nekim nedavnim višemilionskim hakovima. U junu je eksploatacija dovela do uklanjanja 100 miliona dolara sa Horizon Bridgea, unakrsnog mosta koji je omogućio prijenos tokena između Harmony blockchaina i drugih mreža. Ranije ove sedmice, hakeri su izvukli kriptovalute u vrijednosti od 200 miliona dolara iz Nomad token bridge-a.

Korisnici Crypto Twittera također su u srijedu izvijestili da su hakeri dobili pristup njihovim sredstvima koristeći eksploataciju koja je ciljala na Solane (SOL) novčanike. Situacija je i dalje u toku u trenutku objavljivanja, ali Solana Status Twitter nalog prijavljen da je 7,767 novčanika u ekstenzijama za mobilne uređaje i pretraživače pogođeno od 5:00 ujutro UTC.

“Čini se da ovo nije greška sa Solaninim osnovnim kodom, već u softveru koji koristi nekoliko softverskih novčanika popularnih među korisnicima mreže,” rekao je Solana Status.

Povezano: Hak na novčanik baziran na Solani u toku, zbog čega su milioni potrošeni

ZB.com, koji tvrdi da je „najsigurnija razmjena digitalnih sredstava na svijetu“, osnovan je 2013. pod imenom CHBTC.com, prema njegovoj web stranici. Sa nekadašnjim sjedištem u Kini, firma je obustavila svoje poslovanje u zemlji u septembru 2017. nakon zabrane kripto razmjene od strane lokalnih regulatora.

Cointelegraph je kontaktirao ZB.com, ali nije dobio odgovor u vrijeme objavljivanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *