Crypto

Haker je ukrao 6,7 miliona dolara od kripto novčanika mrtvog izvršnog direktora

Južnokorejski haker ukrao je 6,7 miliona dolara iz kripto novčanika koji pripadaju preminulom izvršnom direktoru poslovnog carstva koje je uključivalo kripto berze Korbit i Bitstamp.

Yonhap je izvijestio da je ogranak Okružnog suda u istočnom Seulu osudio neimenovanog 39-godišnjeg muškarca na šest godina zatvora nakon što ga je proglasio krivim za hakiranje novčanika osnivača NXC-a Kim Jeong-jua. Kim je umrla ranije ove godine u 54. godini. Haker je također kažnjen sa 89.000 dolara.

Kimovo poslovno carstvo uključivalo je južnokorejski gigant Nexon, koji je kotiran na Tokijskoj berzi. Zagriženi zagovornik kriptovaluta, Kim je također nadgledao kupovinu Korbita. Platforma je prva kripto berza u Južnoj Koreji – i još uvek je jedna od njenih najvećih. Takođe je kupio najstariju evropsku platformu za trgovanje kriptovalutama, Bitstamp.

Pored svojih poslovnih aktivnosti, Kim je bio i strastveni privatni kripto investitor, te je izgradio portfelj kovanica koji je uključivao Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) i altcoin holdinge. Sud je čuo da je kovanice držao u novčanicima na platformi Korbit.

Nakon Kimove smrti, haker je, sud je saslušao, klonirao Kimove SIM kartice. Haker je zatim koristio kloniranu SIM karticu da pristupi Kimovim novčanicima na Korbitu – i uspio je da izvuče BTC, ETH i altcoine iz novčanika u “više od 27 navrata”.

Haker od 6,7 miliona dolara ‘imao pomoć bandama’

Sud je takođe naložio hakeru da vrati ukupan iznos od 6,7 miliona dolara „trojici aplikanata“ – za koje se smatra da su članovi Kimove imovine.

Međutim, citiran je zvaničnik tužilaštva koji je priznao da “šteta” od racija na Kimove novčanike “još nije u potpunosti nadoknađena”.

Sud je takođe čuo da je haker radio sa saučesnicima iz grupe. Sud je saslušao ove osobe, dale su hakeru upute za tehnike kloniranja SIM kartice.

Kim, koja je patila od depresije, iznenada je umrla na odmoru na Havajima u februaru. U trenutku smrti, on je bio treća najbogatija osoba u Južnoj Koreji i imao je procijenjenu neto vrijednost od oko 10,7 milijardi dolara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *