Crypto

Globalni profesionalci sve više zainteresovani za Bitcoin & Crypto plaćanja – Izvještaj

Tekući pad tržišta nije obeshrabrio profesionalce da primaju uplate u kriptoaktivi, kao što pokazuje najnoviji izvještaj koji je objavio globalni stručnjak za obračun plaća Deel.

U prvoj polovini 2022. godine, kriptovalute su predstavljale 5% plata koje su prikupili prekogranični profesionalci, u odnosu na 2% u prethodnom šestomjesečnom periodu.

“Kripto povlačenja su stabilna posljednjih šest mjeseci”, navodi platforma.

U izvještaju se navodi da su kripto plaćanja posebno popularna u regijama sa značajnom volatilnošću valute, pri čemu prednjači Latinska Amerika, sa 67% globalnih povučenih kripto plaćanja između januara i juna 2022.

Na drugom mjestu su Evropa, Bliski istok i Afrika sa 24% udjela, zatim Sjeverna Amerika sa 7% i Azijsko-pacifička regija sa udjelom od 2%, navodi Deel.

Profesionalci svoje plate prikupljaju u širokom rasponu kovanica, ali bitkoin (BTC) je dominirao segmentom kripto plaćanja, sa udjelom od 47% u prvih šest mjeseci ove godine, kako pokazuju brojke iz izvještaja.

Kripto broj jedan slijedili su USD Coin (USDC), sa 29% i ethereum (ETH), sa 14%. Globalni profesionalci također prikupljaju svoje uplate u solani (SOL), koja je imala 8% udjela, i dashu (DASH) sa 2%.

Deel je rekao da je za svoje istraživanje koristio podatke iz više od 100.000 prekograničnih ugovora u 150 zemalja i preko 500.000 podataka o platama iz Deela i izvora trećih strana. Trendovi se prate tokom šest mjeseci, od januara do juna 2022. godine, a sve zastupljene zemlje imaju u evidenciji više od 20 ugovora između poslodavaca i radnika u trenutku objavljivanja izvještaja, dodaju.

Deel kaže da pruža neophodne alate za upošljavanje, plaćanje i upravljanje izvođačima i zaposlenima u oko 150 zemalja širom svijeta, te da usluge kompanije koristi više od 8.000 kupaca širom svijeta. Neki od klijenata platforme uključuju Airtable, Andela, Dropbox, Shopify, i Spendeskizmeđu ostalog, prema podacima kompanije Deel.

Izvođači mogu povući postotak ili cijelu svoju plaću u bitcoin, ethereum, solana, dash i USDC, rekao je Deel.

____


– Mastercard: 51% ispitanih potrošača u Latinskoj Americi i Karibima ima “iskusno” kripto
– Blizu 1 od 3 ispitanih hedž fondova planiraju kripto investicije – PwC

– 84% ispitanih brazilskih ljudi sa visokim zaradama zna šta je kripto
– 40% ispitanih pojedinaca sa nižim primanjima želi da koristi Bitcoin – ne da zarađuje novac

– 13% ispitanih Kanađana posedovalo je bitkoin u 2021. godini, u odnosu na 5% u 2020. – Banka Kanade
– Accenture vidi snažnu potražnju za digitalnom imovinom među azijskim investitorima, ali neodlučnost među savjetodavnim firmama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *