Crypto

Glavni operativni direktor Coinsquarea dijeli razmišljanja o tome da bude prva regulirana razmjena kripto dilera u Kanadi

To je priča koja još uvijek proganja ranu generaciju kanadskih kripto korisnika do danas. Četiri godine ranije, Gerald Cotten, suosnivač tada najveće kanadske burze kriptovaluta QuadrigaCX, umro je pod misterioznim okolnostima u Indiji. No, prije smrti, Cotten je uzeo virtuelne ključeve za digitalne novčanike i premjestio ih u hladno skladište, što je dovelo do trajnog gubitka od 190 miliona dolara korisničkih sredstava.

Incident je izazvao krizu povjerenja u novi kripto sektor u zemlji i učinio regulatore duboko skeptičnim prema blockchain tehnologiji. Međutim, stare rane na kraju zacijele. Brzo naprijed do danas, i Coinsquare je preuzeo i postao jedna od najvećih kanadskih kripto berzi, sa 8 milijardi dolara kumulativnog obima trgovine od 2014. godine.

U intervjuu sa poslovnim urednikom Cointelegrapha Samom Bourgijem, glavni operativni ured Coinsquarea Eric Richmond objasnio je da sada postoji regulatorni okvir za sprječavanje sličnih incidenata u budućnosti:

“Zauzeli smo mnogo drugačiji pristup od američkog Za razliku od firmi južno od granice, sve platforme za trgovanje kriptovalutama ovdje moraju biti registrirane kod Regulatorne organizacije za investicionu industriju Kanade (IIROC). Trenutno postoji zaostatak u obradi prijava, dok smo svoju predali još u novembru 2020. jer smo željeli biti jedan od prvih reguliranih igrača.”

Kako je uredba tek nedavno stupila na snagu, sve kripto berze imaju dvogodišnje izuzeće kada se moraju registrovati kod IIROC-a u tom periodu. Trenutno je Coinsquare jedina firma u prostoru koja je registrovana IIROC. Slično tome, kompanija ima strogi skup pravila kada je u pitanju listanje novih tokena kako bi osigurala da njeni korisnici ne postanu žrtve prijevara:

“Proveli smo ga kroz procjenu osnovne tehnologije, marketinga, tima koji stoji iza toga, analizu potencijalnih pravnih problema, neregularnih kretanja cijena, itd. Prolazimo kroz njegovu dubinsku analizu u različitim timovima, kao što su usklađenost, poslovanje, pravni i sigurnost. Radi se o istinskom razumijevanju tokena. A ako prođe testove, tada je postavljen prag za listing.”

Kanadski regulatori zauzeli su oštar stav prema berzama koje se navodno ne pridržavaju novih pravila. U martu je Binance prestao sa radom u provinciji Ontario i priznao Komisiji za vrijednosne papire Ontarija (OSC) da je tamo neregistrovan. Slično, OSC je poduzeo prinudne mjere protiv berzi kriptovaluta KuCoin i Bybit, tvrdeći da su prekršili zakone o vrijednosnim papirima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *