Crypto

Genesis tuži Bitcoin milijardera Rogera Vera za dug od 21 milion dolara – Evo šta se dogodilo

Ranog evanđelista Bitcoin (BTC) i sada zagovornika Bitcoin Casha (BCH) Rogera Vera tužio je sada bankrotirani kripto zajmodavac Genesis nakon što nije ispunio zahtjev za maržu od 21 milion dolara.

Sudski postupak koji je poduzeo Genesis povezan je sa trgovinom kripto opcijama koja je istekla krajem prošle godine, a Roger Ver – kojeg često nazivaju “Bitcoin Isusom” zbog svoje rane evangelizacije – navodno nikada nije nagodio.

Genesis traži “novčanu odštetu zbog propusta optuženog da izmiri transakcije sa opcijama za kriptovalute koje su istekle 30. decembra 2022. godine, u iznosu koji će biti utvrđen na suđenju, ali ne manjim od 20,9 miliona dolara”, navodi se u tužbi.

Zahtjev je podnio GGC International Ltd., entitet registrovan na Britanskim Djevičanskim ostrvima koji je dio Genesisove korporativne strukture.

Genesis je 19. januara podnio zahtjev za bankrot u skladu sa Poglavljem 11 Zakona o stečaju SAD-a. Tadašnje saopštenje kompanije je jasno dalo do znanja da se prijava ne odnosi na Genesisove podružnice koje se bave derivatima i promptno trgovinom, kao i poslovima skrbništva.

Genesis i s njim povezani entiteti dio su ogromnog kripto konglomerata Barryja Silberta Digital Currency Group (DCG).

Roger Ver do sada nije komentarisao tužbu.

Na Twitteru su neki korisnici ismijavali Vera, rekavši da on vjerovatno nije mogao platiti svoje dugove jer se udaljio od BTC-a i umjesto toga “ostao je u potpunosti kripto degen:”

Drugi slučaj koji uključuje Ver

Tužba Genesisa dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je Ver dobio obavijest o neplaćanju od strane platforme za razmjenu kripto derivata i prinosa CoinFLEX zbog neplaćenih dugova.

Prema Marku Lambu, izvršnom direktoru CoinFLEX-a, Ver duguje razmjeni 47 miliona dolara u stabilnom coinu USDC. Izvršni direktor je rekao da je njegova razmjena imala „pisani ugovor sa [Ver] obavezujući ga da lično garantuje svaki negativan kapital na svom CoinFLEX računu i redovno dopunjuje maržu.”

“On poriče da se dug odnosi na njega i zato smo osjetili potrebu da javnosti pojasnimo da je – dug 100 posto vezan za njegov račun”, rekao je tada Lamb, dodajući da su već uručili obavijest neizvršenih obaveza.

Roger Ver je javno negirao da duguje CoinFLEX-u bilo kakav novac, i čak je tvrdio da mu je mjenjačnica ta koja duguje novac:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *