Crypto

Genesis poziva stručnjaka za restrukturiranje u svojoj borbi da izbjegne bankrot

Kompanija za kreditiranje kriptovaluta Genesis Global Capital je navodno unajmila savjetnika za restrukturiranje da istraži sve moguće opcije koje uključuju, ali nisu ograničene na, potencijalni bankrot.

Podrazumeva se da je firma angažovala investicionu banku Moelis & Company da istraži opcije, dok su ljudi koji su upoznati sa situacijom naglasili da nisu donete finansijske odluke i da je još uvek moguće da kompanija izbegne otvaranje stečaja, navodi Izvještaj New York Timesa od 22. novembra.

Zanimljivo je da je Moelis & Company takođe bila jedna od firmi koje je Voyager Digital angažovao nakon što je suspendovao isplate i depozite 1. jula kako bi istražio “strateške alternative”.

Nekoliko dana kasnije, Voyager Digital je podnio zahtjev za bankrot u skladu s Poglavljem 11 u Južnom okružnom sudu u New Yorku kao dio plana reorganizacije koji bi na kraju “vratio vrijednost kupcima”.

Međutim, glasnogovornik Genesisa nedavno je rekao za Cointelegraph da nema “skoro” planove za podnošenje zahtjeva za bankrot nakon što je izvještaj Bloomberga od 21. novembra sugerirao drugačije.

“Nemamo planove da odmah pokrenemo stečaj. Naš cilj je da trenutnu situaciju riješimo konsenzualno bez potrebe za otvaranjem stečaja. Genesis nastavlja da vodi konstruktivne razgovore sa poveriocima”, rekao je portparol.

Razumije se da Genesis traži između 500 miliona i milijardu dolara od investitora kako bi pokrio manjak koji je na kraju proizašao iz „neviđenih tržišnih previranja“ i pada kripto mjenjačnice FTX.

Prema izvještaju Bloomberga od 22. novembra, ova firma za kreditiranje u problemima ima 2,8 milijardi dolara neotplaćenih zajmova u svom bilansu stanja, pri čemu je oko 30% kredita dato “povezanim stranama”, uključujući svoju matičnu kompaniju Digital Currency Group, zajedno sa njenim podružnicama i kreditima jedinica, Genesis Global Trading.

U nedavno objavljenom pismu generalnog direktora Digital Currency Group Barryja Silberta navodi se da duguje 575 miliona dolara Genesis Global Capitalu, koji treba da dospijeva u maju 2023.

Povezano: Genesis poriče ‘neminovne’ planove za podnošenje zahtjeva za bankrot

Od kolapsa FTX-a 11. novembra, sve su oči okrenute prema Genesis, Grayscale Investments i njihovoj matičnoj kompaniji Digital Currency Group, uz zabrinutost da bi kompanije mogle biti sljedeće žrtve zaraze.

Sve tri kompanije nastojale su da umire strahove investitora tokom protekle sedmice.

Grayscale Investments je uvjerio investitore u tvitu od 17. novembra uz napomenu da “sigurnost i sigurnost udjela u osnovi proizvoda Grayscale digitalne imovine nisu pogođeni”, misleći na zaustavljanje povlačenja od strane Genesis Global Tradinga dodajući da njegovi proizvodi nastavljaju da rade normalno.

Genesis je ponovio da njeni poslovi trgovine promptom i derivatima i kastodi poslovanja “ostaju potpuno operativni” uprkos obustavi povlačenja klijenata u njegovom poslovanju sa pozajmljivanjem.

U međuvremenu, najnovije pismo ulagačima od izvršnog direktora Digital Currency Group Barryja Silberta uvjerilo je svoje investitore da je DCG na putu za 800 miliona dolara prihoda u 2022.

“Izdržali smo prethodne kripto zime i dok se ova može činiti ozbiljnijom, kolektivno ćemo izaći iz nje jači,” rekao je.

Leave a Reply

Your email address will not be published.