Crypto

Genesis ima 2,8 milijardi dolara neotplaćenih kredita, matičnoj kompaniji DCG je pozajmljena znatna suma – evo šta treba da znate

Problematična kompanija za trgovinu i pozajmljivanje kriptovaluta Genesis Global pozajmila je oko 2,8 milijardi dolara raznim kripto firmama, uključujući velike zajmove svojoj matičnoj kompaniji, Digital Currency Group Barryja Silberta (DCG).

Neotplaćeni zajmovi u bilansu Genesisa također su se sastojali od međukompanijskih zajmova, kao što je onaj od podružnice Genesis Global Capital za kripto brokersku kuću Genesis Global Trading. Potonja podružnica je ključni igrač u kripto industriji, djelujući kao važan pandan mnogim najvećim kripto firmama.

Vijest je prenio Bloomberg u utorak, a u članku se navode ljudi koji su “upoznati s tim”.

U izvještaju se također citira pismo izvršnog direktora Digital Currency Group Barryja Silberta akcionarima, gdje je Silbert otkrio da DCG duguje 575 miliona dolara Genesisu, s plaćanjem u maju 2023.

U pismu se dalje opisuje takozvana mjenica koju Genesis duguje DCG-u u vrijednosti od 1,1 milijardu dolara, a koja će dospjeti u junu 2032. Zajam je navodno postavljen kada je DCG preuzeo neke od Genesisovih obaveza nakon kolapsa kripto hedž fonda Three Arrows Kapital početkom jula ove godine.

Izvještaji medija u to vrijeme ukazivali su na to da je Genesis bila izložena Three Arrows Capitalu i problematičnom kripto zajmodavcu Babel Finance vrijednom “stotine miliona” dolara.

Genesis Global Capital obustavio je otkupe za klijente 16. novembra, izazvavši šokove kroz industriju i tržišta.

Silbert: “Izaći ćemo jači”

Osim gore navedenih kredita, jedini dug DCG-a je kredit od 350 miliona dolara „od male grupe zajmodavaca predvođenih [venture capital firm] Eldridge”, stoji u Silbertovom pismu.

„Dozvolite mi da budem kristalno jasan: DCG će nastaviti da bude vodeći graditelj industrije i posvećeni smo našoj dugoročnoj misiji ubrzavanja razvoja boljeg finansijskog sistema“, navodi se u pismu.

“Prebrodili smo prethodne kripto zime i dok se ova može činiti ozbiljnijom, kolektivno ćemo izaći iz nje jači”, dodaje se u Silbertovom pismu, ističući da je DCG na putu da ove godine ostvari respektabilnih 800 miliona dolara prihoda.

Digital Currency Group je veliki kripto konglomerat sa ulaganjima u desetine kompanija povezanih s kriptovalutom, uključujući poznate firme kao što su Chainalysis, bitFlyer, BitPay, Blockstream, Ledger, Ripple, Coinbase, eToro i Kraken, da spomenemo samo neke.

Leave a Reply

Your email address will not be published.