Crypto

GameFi i Metaverse najmanje pogođeni Terra debaklom: Izvještaj

Blockchain igre i Metaverse uspjeli su da “zaobiđu” kolaps Terre poput “Lehman Brothers” u maju – iako decentralizovane finansije (DeFi) i nefunžibilni tokeni (NFT) nisu bili te sreće, kaže se u izvještaju.

U izvještaju decentralizovanog agregatora podataka o aplikacijama DappRadar od 29. jula, kolaps Terre u maju bio je sličan krizi drugorazrednih hipotekarnih kredita iz 2008. godine – uzrokujući decentralizirane finansije (DeFi), nepromjenjive tokene (NFT) i firme kao što je Three Arrows Capital (3AC ), Celzijusa i Voyagera da preuzmu teret Terrinog uništenja.

“Postaje jasno da je debakl Terra postao događaj sličan Lehman Brothers-u koji je izazvao šokove u cijeloj širini kripto industrije i naknadne potrese koji će nas pogađati još mnogo mjeseci.”

Međutim, Dappradar je primijetio da su blockchain igre i Metaverse projekti pokazali ili minimalne nedostatke ili čak pozitivne znakove rasta u istom periodu.

Izdržavanje oluje

Izvještaj upoređuje različite metrike kako bi pokazao kako je kolaps Terre (tokom sredine drugog kvartala) utjecao na performanse različitih sektora u kriptovaluti između prva dva kvartala ove godine.

Jedna ključna metrika koju izvještaj razmatra je broj transakcija (ukupan broj dovršenih transakcija), koji u suštini pokazuje angažman korisnika. DeFi i NFT-ovi su zabilježili najveći pad sa 14,8% i 12,2% po komadu, dok su blockchain igre i Metaverse projekti povezani s NFT-om “uspjeli da zaobiđu nadolazeće medvjeđe tržište” objavljujući povećanje od 9,51% i 27% svaki.

U izvještaju se također dodaje da, dok je prosječna količina aktivnosti iz jedinstvenih aktivnih novčanika (UAW) u NFT-ovima pala za ogromnih 24% u drugom kvartalu, blockchain igre su zabilježile pad od samo 7%, što sugerira da korisnici nastavljaju interakciju s dApps za igre „na manje-više ista stopa kao prije incidenta na Terri.”

Obim trgovanja za NFT projekte povezane sa Metaverse-om je takođe opisan kao „svetionik nade“, pošto je obim povećan za neverovatnih 97% u odnosu na Q2, uprkos tome što je ukupni NFT sektor zabeležio pad od 32,66% u Q2.

U zasebnom izvještaju DappRadar iz jula, kompanija je sugerirala da je blockchain igranje možda uspjelo održati bolje od ostalih kripto sektora u prošlom kvartalu zbog nešpekulativnih aspekata samih igara.

“Ova bikovska aktivnost ukazuje na to da angažman s virtuelnim svjetovima nije zasnovan na njihovoj isplativosti za krajnjeg korisnika. Pokazuje da su virtuelni svetovi suštinski zabavni krajnjem korisniku jer zajednice ostaju aktivne uprkos devalvaciji izvornih tokena”, navodi se u izveštaju.

DappRadar je također rekao da postoji održivo institucionalno ulaganje u blockchain igre i Metaverse, ističući da mnoge vodeće kompanije vide potencijal za snažan ekonomski rast u oba sektora koji napreduju.

Povezano: Metaverse vizionar Neal Stephenson gradi blockchain kako bi uzdigao kreatore

U izvještaju se dalje naglašava da je iznos ulaganja u blockchain igre i Metaverse projekte ostao dosljedan tokom Q2 uprkos pokolju Terra:

„Uprkos finansijskom udaru i narušenom povjerenju u industriju, investitori su i dalje raspoloženi jer je broj ulaganja u blockchain igre i metaverse projekte ostao konstantan u odnosu na kvartal, sa 2,5 milijardi dolara uloženih u Q1 i Q2.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *