Crypto

Fudbalski teški Inter se znoji zbog ‘neplaćanja’ sponzorskog ugovora od strane kripto firme

Italijanski fudbalski gigant sa sjedištem u Milanu Internazionale suočava se s teškim početkom svog odnosa s kriptovalutom – usred izvještaja o tome DigitalBitskompanija koja je ove godine pristala na sponzorski ugovor sa Interom od 87 miliona dolara – kasnila je sa isplatom sponzorstva.

Inter je dospeo na naslovne strane u svetu fudbala i kriptovaluta u januaru kada su novinari otkrili da je kompanija spremna da sklopi trogodišnji ugovor sa DigitalBits-om. Uslovima ugovora će se logo DigitalBitsa prikazivati ​​na prednjoj strani dresa prvog tima iz sezone 2022-2023. Ugovor bi trebao isteći 2025. Inter ima postojeći odnos sa DigitialBits-om – kompanija je platila sponzorska prava u rukavu tokom sezone 2021-2022.

Kripto kompanija je također postala Interov “zvanični kripto partner”. Ali, vrhunske fudbalske novine u Italiji Gazzetta dello Sport izvijestile su da DigitalBits nije “isplatio” “tranšu” isplata Interu – činjenica koja je dovela do toga da odnos između kluba i njegovog glavnog sponzora “postane komplikovan”.

Obje strane su negirale postojanje bilo kakvih finansijskih problema prije nekoliko sedmica nakon što su počele da kruže glasine o neplaćanju.

Ali izgleda da se situacija od tada promijenila na gore. Inter “ne stoji mirno”, objavile su novine. I odgovorila je na ono što se sada čini kao jasno neplaćanje tako što je “radila ono što može”.

Klub je uklonio većinu brendiranja DigitalBits sa svojih web platformi. Iako se logo firme još uvijek može vidjeti na fotografijama klupskih majica, na inter-related stranicama sada nije vidljivo nikakvo drugo spominjanje kripto kompanije. Ime kompanije je također uklonjeno sa liste zvaničnih partnera na klupskoj web stranici.

U prijateljskoj utakmici održanoj tokom vikenda ime sponzora je uklonjeno sa semafora na stadionu, a Gazeta je objavila da je “vjerovatno da će tako biti” i kada tim igra svoju sljedeću predsezonsku utakmicu 6. avgusta.

Čini se da i kripto kompanija i klub žele ostati šutljivi po tom pitanju. Novine su tvrdile da “nema jasnoće” o iznosu novca koji se duguje u “dospjeloj tranši” – iako se činilo da je sve bilo u redu kada je Inter objavio svoj posljednji bilans stanja 30. juna. Čini se da to sugerira da je DigitalBits imao ispoštovao svoje obaveze plaćanja do ovog trenutka.

Novine su dodale da je DigitalBits možda pretrpio finansijske gubitke zbog činjenice da je njegov XDB ​​token imao problema tokom oštre kripto zime. U martu se novčićem trgovalo za skoro 0,646 USD, dok je njegov istorijski maksimum iznosio 0,85 koliko je zabilježeno u novembru 2021., prema podacima CoinGecko. Međutim, u 13:37 UTC 1. avgusta, tokenom se trguje po 0,027 USD, što je pad od 6,4% u danu, 31% u sedmici, 29% u mjesecu, 76% u godini i 97% u odnosu na sve -vrijeme visoko.

Daljnje reperkusije su na putu, dodao je Gazzetta: klub je trebao predstaviti gostujući dres prije 10. avgusta, ali će “po svoj prilici” to odgoditi za septembar – jer nema želju da daje veću “vidljivost” DigitalBitsu ranije ovaj drugi poštuje svoj ugovor.

Međutim, Interove opcije su donekle ograničene: klub je već prodao hiljade replika dresova marke DigitalBits uoči otvaranja sezone Serije A u gostima u Lecce 13. avgusta.

List je napisao da bi, iako bi “promjena sponzora” u ovoj fazi bila “strašno komplikovana”, u “budućnosti se ništa ne može isključiti”.

DigitalBits će još uvijek dobiti ogromnu količinu izloženosti kroz sponzorski ugovor: osim što će nositi majice s brendom DigitalBits u Seriji A, Inter će se također takmičiti u Ligi prvaka, evropskom premium kup takmičenju. Takođe treba da brane Kup Italije, koji su osvojili u maju – pobedivši višegodišnje rivale Juventus u finalu.

Međutim, jedan novinar blizak klubu insistirao je da Inter neće ostati bez džepa.

Navijački sajt Intera citirao je novinara Fabricija Biasina koji je izjavio da je klupski ugovor sa DigitalBitsom bio “oklopljen u oklop”, napomenuvši:

“Suočavamo se s kašnjenjem, ali novac će doći.”

____


– FC Internazionale Milano i Zytara Labs potpisali ugovor o partnerstvu vrijedan 85 miliona eura uz podršku DigitalBits fondacije
– Kripto berze se povlače od sportske potrošnje dok se Crunch nastavlja

– Ukrajinska kripto berza navodno blizu sponzorskog ugovora FC Barcelona Sleeve
– Chelsea osigurava prvog sponzora kripto majice u dogovoru od 24 miliona USD

– Liverpool FC Mull se ponudio za odbacivanje TradFi-a za kripto kompaniju u ugovoru o sponzorstvu majica
– Brazilska fudbalska kuća São Paulo FC omogućava navijačima da kupuju karte koristeći Bitcoin, Crypto

– Bitcoin dogovor New York Yankeesa
– Binance pogađa Ronalda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *