Crypto

FTX posljedice: SBF suđenje bi moglo predstavljati presedan za kripto industriju

Nakon propasti velike berze kriptovaluta FTX u novembru 2022. godine, vlasti Bahama su 12. decembra uhapsile bivšeg izvršnog direktora Sama “SBF” Bankman-Frieda. Samo dan kasnije, Komisija za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Država i Komisija za trgovinu robnim fjučersima podigli su optužnicu protiv njega zbog navodne prevare investitora i kršenja zakona o vrijednosnim papirima.

Dana 22. decembra, Bankman-Fried je dobio kauciju na 250 miliona dolara obveznice koju su njegovi roditelji platili na ime kapitala u njihovoj kući. U nalogu za kauciju dodaje se da će mu biti potreban “strogi nadzor prije suđenja”, uključujući liječenje i procjenu mentalnog zdravlja. Bivši izvršni direktor suočava se s osam tačaka optužnice u Sjedinjenim Državama, što bi moglo rezultirati 115 godina zatvora ako bude osuđen.

Bankman-Fried je bio u kućnom pritvoru u kući svojih roditelja u Kaliforniji od 22. decembra, ali se vratio u New York na ročište za izjašnjavanje o krivici. Kasnije, na sudskom ročištu 3. januara, izjasnio se da nije kriv po svim krivičnim prijavama vezanim za kolaps kripto berze. Optužbe su uključivale žičanu prevaru, prevaru s vrijednosnim papirima i kršenje zakona o finansiranju kampanja.

Osim Bankman-Frieda, Caroline Ellison – bivša izvršna direktorica FTX-ove sestrinske kompanije u stečaju, Alameda Research – i bivši suosnivač FTX-a Gary Wang optuženi su za prevaru. SEC je tvrdio da je Ellison manipulirao cijenom FTX tokena (FTT), koji je u dokumentu opisan kao kripto sigurnosni token. Navedena manipulacija sprovedena je “kupovinom velikih količina na otvorenom tržištu kako bi se podstakla njena cijena”, koja je stupila na snagu između 2019. i 2022. godine.

I Ellison i Wang kasnije su priznali krivicu za optužbe za prevaru i sarađivali su u istrazi Ministarstva pravde protiv Bankman-Frieda. Ellison je također sklopila sporazum o priznanju krivice prema kojem će biti krivično gonjena samo za krivične porezne prekršaje.

Nedavno: Kretanje svijetom kriptovaluta: Savjeti za izbjegavanje prevara

Doug Brooks, viši savjetnik u XinFin-u, rekao je za Cointelegraph da je Ellison već pružila dokaze tužiocima, što očigledno ukazuje na to da će ona biti moćan svjedok u slučaju protiv Bankman-Frieda. Brooks je dodao:

“Uobičajena je strategija za američke tužioce u predmetima visokog profila da grade slučaj odozdo prema gore. To uključuje mreženje manjih riba i nuđenje poslova tamo gdje moraju, kako bi se dali najjači mogući argument protiv primarnog cilja. S obzirom da je Ellison već priznala krivicu i ponudila saradnju nakon što je rekla da joj je ‘zaista žao’, neće biti iznenađenje ako pobjegne relativno neozlijeđena uz manju kaznu za manje optužbe – čak je vjerovatnije ako su dokazi koje ona pruži protiv SBF-a eksplozivno koliko već očekujemo.”

Uz uključivanje američkih vlasti i hapšenje Bankman-Frieda, mnogi korisnici FTX-a i investitori su se nadali da će biti konkretnih akcija i plana da se dio njihovih sredstava vrati. Međutim, razvoj događaja koji uključuje kauciju Bankman-Frieda, njegovo izjašnjavanje o krivici i dogovor o priznanju krivice za Ellisona bacio je sumnju u misli mnogih. Međutim, Richard Mico, glavni pravni službenik provajdera usluga kripto infrastrukture Banxa, rekao je za Cointelegraph da su tužioci veoma ozbiljni po pitanju Bankman-Frieda:

“Sam iznos kaucije koju je morao platiti – nevjerojatnih 250 miliona dolara – ukazivao bi na stepen ozbiljnosti koju tužioci uzimaju u ovom slučaju. Štaviše, regulatori ne štite Sama od mogućih posljedica. Uprkos tome što je SBF postao ljubazan s regulatorima prije nego što je pao iz milosti, i CFTC i SEC su od tada podnijeli građanske tužbe protiv njega.”

Mićo je primetio da postoji brdo dokaza da je SBF loše upravljao sredstvima klijenata, i iako je „obeshrabrujuće videti da je SBF sada uz kauciju, čvrsto verujem da će kripto zajednica na kraju videti pravdu“.

Kripto zajednica zbunjena kretanjem sredstava

Neizvjesnost investitora je porasla kada su novčanici povezani sa Alamedom počeli da usmjeravaju milione dolara samo nekoliko dana nakon što je Bankman-Fried pušten uz kauciju. Premješteno je ukupno 1,7 miliona dolara, ali više je način na koji su te transakcije napravljene izazvalo mnoge obrve. Sredstva su prebačena korišćenjem decentralizovanih berzi i usluga miksera kako bi se prikrilo poreklo transakcija.

Dio ovih sredstava navodno je kasnije ušao u trag do samog Bankman-Frieda. Navodno je unovčio 684.000 dolara u kriptovalutama na razmjeni na Sejšelima dok je bio u kućnom pritvoru, prema on-lancu istrage koju je proveo decentralizirani finansijski edukator BowTiedIguana.

Dana 28. decembra, prema analizi BowTiedIguane, Bankman-Friedova javna Ethereum adresa poslala je sav svoj preostali Eter (ETH) na novostvorenu adresu. BowTiedIguana je tvrdila da je SBF pristao da preuzme adresu, koja je prvobitno bila u vlasništvu kreatora SushiSwapa Chef Nomi, u avgustu 2020.

U roku od nekoliko sati, nova adresa je primila transfere u ukupnom iznosu od 367.000 dolara sa 32 adrese identifikovane kao Alameda Research novčanici, uz dodatnih 322.000 dolara iz drugih novčanika. Sva sredstva su poslana na kripto berzu na Sejšelima i kripto most RenBridge.

Richard Gardner, izvršni direktor fintech infrastrukturne firme Modulus, rekao je za Cointelegraph da je trebalo uzeti u obzir događaje nakon kaucije, objašnjavajući:

“On je sama definicija rizika od bjekstva, a kaucija je trebala biti nepočetna. Morate uzeti u obzir da s obzirom na njegove političke donacije, postoji niz važnih ljudi čija je sudbina usko povezana sa sudbinom SBF-a. Mislim da postoji ogroman osjećaj da javnost želi pravdu za debakl FTX-a. Međutim, njegovi prijatelji u politici bi mu mogli pomoći da stavi svoj palac na vagu.”

Usred rastućih glasina da Bankman-Fried stoji iza kretanja sredstava, bivši izvršni direktor je tvitao da on nema nikakve veze s tim.

Hoće li slučaj FTX biti presedan za kripto ekosistem?

Bankman-Fried će se suočiti sa četvoronedeljnim suđenjem koje počinje 2. oktobra, čiji bi ishod mogao imati trajan uticaj na kripto ekosistem. Proba fokusirana na jednu od najvećih kripto berzi svog vremena mogla bi postati odlučujući trenutak, barem za centralizirane entitete i pružatelje usluga.

Neki posmatrači vjeruju da Bankman-Friedova želja da sebi pomogne umjesto da daje prioritet ciljevima kripto zajednice, u kombinaciji s utjecajem na njega, čini ga savršenom marionetom za tužioce.

Nedavno: Posljedice LBRY: Posljedice tekućeg regulatornog procesa kriptovaluta

Ari Redbord, šef pravnih i vladinih poslova u firmi za upravljanje rizikom digitalne imovine TRM Labs, rekao je za Cointelegraph da FTX predstavlja neuspjeh centraliziranih institucija, a ne kriptovalute, objašnjavajući:

„Važno je zapamtiti da se u slučaju FTX-a radi o korporativnoj prijevari i korporativnim malverzacijama, a ne o kripto. Ono što se dogodilo sa FTX-om više liči na Enron, Lehman Brothers ili WorldCom. Prijevara se ovdje nije dogodila na blockchain-ima, već na neprozirnim centraliziranim finansijskim institucijama, i važno je odvojiti tehnologiju od poslovanja.”

Govoreći o mogućem uticaju Bankman-Friedovog tužilaštva, RA Wilson, glavni tehnološki službenik u kripto berzi 1GCX, rekao je za Cointelegraph da će FTX-ovi efekti najvjerovatnije utjecati samo na centralizirane entitete, ali će pokrenuti klizav teren postavljanja presedana za buduće propise:

“U najboljem slučaju, regulacija se odlaže što je duže moguće u korist slobodnog tržišta i primjenjuje se samo da bi se istinski zaštitili investitori. Pretpostavljam da taj scenario vjerovatno nije slučaj, u stvarnosti, s obzirom na načine na koje su regulatori tražili puteve da steknu nadležnost i regulatornu moć nad ovim inovativnim tehnologijama.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *