Crypto

FTX ponovo otvara svoj posao kripto razmjene? Novi izvršni direktor John Ray III kaže da je otvoren za tu ideju

Sve više se spekuliše o tome da li bi FTX mogao ponovo da se otvori za korisnike, nakon što je novi izvršni direktor kompanije, stručnjak za stečaj John Ray II, rekao da je otvoren za tu ideju.

“Sve je na stolu. Ako postoji put prema tome, onda ne samo da ćemo to istražiti, već ćemo to i učiniti”, rekao je Ray u vezi sa mogućim ponovnim otvaranjem FTX-a.

Komentari su došli u intervjuu za Wall Street Journal objavljenom u četvrtak. Intervju je prvi koji je Ray dao otkako je preuzeo dužnost izvršnog direktora berze u novembru prošle godine.

Prema Rayu, FTX je već uspostavio radnu grupu koja će istražiti treba li FTX.com ponovo pokrenuti i kako bi se to moglo dogoditi. On je za Wall Street Journal objasnio da je to pitanje pokrenuto nakon što su neki bivši korisnici FTX-a javno pohvalili razmjenu i predložili da bi njeno ponovno pokretanje bilo vrijedno.

Među onima koji su iz perspektive korisnika dali podršku FTX-u i njegovom američkom ogranku, FTX US, je popularni investitor u kripto poduhvat Nic Carter. Pišući na Twitteru, Carter je jasno stavio do znanja da će ponovo koristiti FTX US ako se ponovo pokrene:

FTX US je solventan, tvrdi SBF

Ranije ove sedmice, osnivač i bivši izvršni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried ponovio je na Twitteru da je FTX US solventan i da nikada nije trebao biti dio stečajnog postupka FTX international-a.

“FTX US je solventan, kao što je i uvijek bio”, napisao je, dok je dijelio snimak ekrana koji pokazuje detalje imovine i obaveza firme.

Na pitanje Wall Street Journala o tome, Ray je odbacio tu ideju, rekavši da Bankman-Friedov prijedlog implicira da bi gubici na američkoj berzi morali biti pokriveni novcem koji pripada klijentima međunarodne berze FTX.com.

“Ovo je problem. On misli da je sve jedan veliki lonac meda”, rekao je.

Kao odgovor, Bankman-Fried je citiran u članku kako Rej „nastavlja da daje lažne izjave zasnovane na nepostojećim proračunima“.

„Da se g. Ray potrudio da pažljivo razmisli o FTX US-u, vjerovatno bi shvatio i da je njegovo tumačenje u potpunosti u suprotnosti sa zakonom o stečaju, kao i da čak i ako se oduzme 250 miliona dolara iz mog bilansa, FTX US bi još uvijek bili su solventni”, rekao je Bankman-Fried, prije nego što je dodao:

„Radije, gospodin Rej sve vidi kao jedan veliki lonac meda – onaj koji želi da zadrži.”

Komentarišući nakon što je intervju sa Rayom objavljen, Bankman-Fried je novom izvršnom direktoru dao zasluge što je „konačno platio na riječima da ponovo uključi razmjenu“.

“Još uvijek čekam da konačno prizna da je FTX US solventan i da klijentima vrati njihov novac…,” dodao je.

FTT token raste

Cijena FTX tokena za razmjenu FTT jučer je skočila na vijestima i porasla je za više od 33% u posljednja 24 sata u vrijeme pisanja. U proteklih 7 dana, FTT je sada porastao za impresivnih 76%, a trguje se po cijeni od 2,42 USD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *