Crypto

FTX pod ‘aktivnom’ građanskom i krivičnom istragom: Bahamas AG

Državni tužilac Bahama (AG) i ministar pravnih poslova Ryan Pinder potvrdio je da je propala kripto mjenjačnica FTX fokus “aktivne i tekuće” istrage vlasti iz karipske zemlje.

U nacionalnom saopštenju koje je dostavljeno uživo na Facebook stranici Ureda premijera 27. novembra, Pinder je objasnio da su “poslovi FTX Digital Markets” pod nadzorom i “civilnih i krivičnih vlasti”, a vlasti Bahama rade sa “brojnim stručnjacima i stručnjacima i nastavit će to činiti kako se za to ukaže potreba.”

“Komisija za vrijednosne papire, naša financijska obavještajna jedinica i jedinica za finansijske kriminale Kraljevskih policijskih snaga Bahama nastavit će istraživati ​​činjenice i okolnosti u vezi s krizom nesolventnosti FTX-a i svim potencijalnim kršenjima zakona Bahama”, dodao je.

Pinder je također otkrio da će relevantne bahamske vlasti pokušati da pozovu na odgovornost sve kompanije ili pojedince za koje se utvrdi da su počinili bilo kakvo krivično djelo tokom istrage, dok će sarađivati ​​s drugim regulatornim agencijama i tijelima za provođenje zakona širom svijeta.

“Ovi događaji nas podsjećaju na lekcije naučene iz hartija od vrijednosti i drugih finansijskih propisa o potrebi za snažnom prekograničnom saradnjom. Javnost širom svijeta najbolje će poslužiti snažnom međunarodnom regulatornom saradnjom”, rekao je on.

Komisija za vrijednosne papire Bahama suspendovala je licencu FTX Digital Markets (FDM) za obavljanje poslova i oduzela svojim direktorima ovlasti 10. novembra.

Oni su 12. novembra naredili prijenos svih digitalnih sredstava FDM-a u digitalni novčanik u vlasništvu komisije za “čuvanje”.

Pinder je spomenuo da je regulatorno tijelo zemlje poduzelo daljnje zaštitne mjere koje je odobrio Vrhovni sud, ali je odbio dalje elaborirati sve dok “smo uvjereni da to neće ugroziti nijedan aspekt tekućih istraga”.

Pinder je također iskoristio priliku da osudi hitni prijedlog FTX Trading Limited od 17. novembra, koji je prozvao “vladu Bahama” da “usmjerava neovlašteni pristup sistemima dužnika” nakon početka podnošenja zahtjeva za stečaj u Poglavlju 11 u Sjedinjenim Državama.

On je optužbe nazvao “izuzetnim žaljenjem” zbog lažnog predstavljanja “blagovremene akcije koju je preduzela Komisija za hartije od vrijednosti”, dok je istovremeno branio sve korake koje je do sada preduzeo državni regulator.

Povezano: Alameda Research povukla 204 miliona dolara prije podnošenja zahtjeva za bankrot: Arkham Intelligence

Bahami su ohrabrili kripto kompanije u toj ostrvskoj zemlji da pomognu njenoj ekonomiji, ali je od tada potresena kolapsom FTX-a.

Također je bio teško pogođen uraganom Dorian iz 2019. i pandemijom COVID-19 koja je počela 2020. zaustavila je njegovu ekonomiju koja se uvelike temelji na turizmu. Pošto je FTX nestao, imamo mnogo poslova u maloj naciji.

No, Pinder je iznio svoje uvjerenje da, uprkos “ličnim tragedijama” povezanim s kolapsom FTX-a, očekuje “malu zarazu izvan sfere digitalne imovine i ovdje na Bahamima i širom svijeta”.

On se osvrnuo na rejting od 22. novembra Standard & Poor’s za Bahame koji predviđa stabilne izglede, navodeći učinak turističkog sektora.

„Standardi i siromašni su projektirali stabilne izglede za našu ekonomiju dijelom počivajući na pretpostavci da neće imati materijalnog negativnog utjecaja na Bahame od svjetskog kolapsa FTX-a“, rekao je Pinder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *