Crypto

FTX kriza dovodi do rekordnih priliva u kratko-investicione proizvode

Institucionalni investitori odgovorili su na negativno raspoloženje izazvano kolapsom FTX-a, rekordnim institucionalnim prilivom u kripto-fokusirane proizvode za kratko investiranje.

Prema CoinSharesovom glavnom strategijskom direktoru Jamesu Butterfillu, 75% ukupnih priliva institucionalnih kripto investitora za sedmicu koja završava 18. novembra stavljeno je u kratke investicione proizvode – u suštini opklada da će cijene kripto valute pasti.

Butterfill je rekao da je preuzimanje kratkih pozicija od strane investitora vjerovatno “direktan rezultat tekućih posljedica kolapsa FTX-a”, dok je ukupna imovina pod upravljanjem (AUM) za institucionalne investitore sada na 22 milijarde dolara – najniže u posljednje dvije godine.

Tokom sedmice, 14 miliona dolara uloženo je u kratke ETH investicione proizvode. CoinShares je rekao da je to “najveći sedmični priliv do sada”.

CoinShares je naveo “ponovljenu neizvjesnost” u vezi s nadogradnjom Ethereuma u Šangaju predviđenom za septembar 2023. i spomenuo da je značajna količina ETH koju drži FTX eksploatator kao mogući razlog za negativno raspoloženje.

Prilivi u kratke investicione proizvode za Bitcoin (BTC) dostigli su 18,4 miliona dolara. Prijavljeno je da kratki Bitcoin proizvodi imaju AUM od 173 miliona dolara, što se približava najvišoj vrednosti od 186 miliona dolara.

Investitori takođe naizgled odbacuju altcoine sa odlivom proizvoda Solana (SOL), XRP (XRP), BNB (BNB) i Polygon (MATIC) u ukupnom iznosu od 6 miliona dolara.

Novoprijavljeni prilivi su mala promjena u odnosu na prethodnu sedmicu kada je zabilježen najveći priliv u 14 sedmica na kripto proizvode u ukupnom iznosu od 42 miliona dolara, iako su kratki Bitcoin proizvodi već počeli ostvarivati ​​priliv od 12,6 miliona dolara, a blokchein dionički proizvodi zabilježili su najveći nedjeljni odliv od maja. 2022.

Povezano: FTX će biti posljednji gigant koji će pati u ovom ciklusu: suosnivač hedž fonda

U međuvremenu, efekat talasanja nepoverenja investitora u centralizovane berze uzima maha na tradicionalnom finansijskom tržištu sa Coinbaseom koji je 21. novembra objavio najnižu cenu akcija za sve vreme.

Cijena dionica kripto berze pala je 8,9% na dan, pala na ispod 41 dolar prema Google Financeu. Sada se blago oporavila na oko 41,20 dolara u vrijeme pisanja, ali je nastavila trgovati na blagim negativnim 0,19% nakon radnog vremena.

Cijena dionica Coinbasea pala je za skoro 88% otkako je izašla na berzu 16. aprila 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.