Crypto

FTX je profitirao od naduvanih novčića Sama Bankman-Frieda: Izvještaj

Sam Bankman-Fried (SBF), bivši izvršni direktor FTX kripto berze, iskoristio je svoj utjecaj u kripto industriji da naduva cijene nekih kovanica kroz koordiniranu strategiju sa FTX-ovom sestrinskom kompanijom, Alameda Research, tvrdi New York Times izvještaj 18. januara. .

Kao način da FTX i kompanije pod njegovim kišobranom održe profitabilne, Bankman-Fried je navodno prišao programerima koji stoje iza projekata, insistirajući da debituju u trgovanju na platformi berze. Nakon toga, u izvještaju se tvrdilo da će Alameda Research kupiti neke od ovih svježe navedenih kovanica kako bi povećala njihovu vrijednost.

Nakon što je privukao projekte i iskoristio svoj hedž fond za podizanje cijena, Bankman-Fried se navodno oslanjao na svoju popularnost kako bi reklamirao projekte i uvjerio kripto zajednicu da investira u te kovanice, poznate kao ‘Samcoins’. Kao rezultat strategije, Alameda je izgledala u jačoj poziciji nego što je zapravo bila.

Novine su poredile Bankman-Friedovu strategiju sa velikom šemom pumpi i izbacivanja. Operacija na berzi se odnosi na povećanje vrijednosti dionica od strane insajdera kako bi se privukli mali investitori. Insajderi tada prodaju svoje dionice, a drugim investitorima ostaju bezvrijedne dionice.

Povezano: ‘Biće mnogo više nula’ — Kevin O’Leary o kolapsu poput FTX-a koji dolazi

Pump-and-dump šeme su nezakonite, a posebno su problematične kada prevaranti koriste lažne ili obmanjujuće izjave kako bi privukli investitore u dionice mikro i malih dionica.

Za programere koji lansiraju novi novčić, ponuda Bankman-Frieda je bila privlačna opcija, jer bi mogli imati koristi od FTX priznanja kako bi reklamirali svoje tokene i privukli više pažnje potencijalnih investitora. Među navodnim “Samcoinima” bili su Serum, Maps, Oxygen, Bonfida i Solana (SOL).

Izvori koje je intervjuirao NYT također su primijetili da će Bankman-Fried ponuditi odabranoj grupi investitora priliku da kupuju kovanice po niskim cijenama, upozoravajući da će druga prilika biti dostupna samo uz veće iznose. Zainteresovani za ponudu navodno su se prijavili putem interne tabele.

Kolaps FTX-a počeo je 2. novembra, nakon što su izvještaji o procurjelim bilansima iz Alamede sugerirali da kompanija drži značajnu količinu FTT-a (FTT), izvornog tokena FTX-a, između ostalih kovanica koje se suočavaju s problemima likvidnosti. Kao velika trgovačka firma koja drži tako veliku količinu jedne imovine, Alamedin odnos sa FTX-om pokrenuo je pitanja u kripto zajednici i na kraju doveo do pokretanja banke na berzi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *