Crypto

FTX je pokazao vrijednost korištenja DeFi platformi umjesto gatekeepera

Brza implozija FTX-a navela je generalne investitore i vjernike u kriptovalute da dovode u pitanje valjanost kriptovaluta i, zapravo, predviđaju njegov kraj. Ali, razumijevanje historije ne ukazuje na propast kriptovaluta, već na pomak ka novoj tehnologiji i rastu.

Finansijska tržišta se kreću, kao što je jednom rekao Willie Nelson, u fazama i fazama, krugovima i ciklusima. Kompanije razvijaju ideje, brzo rastu, izazivaju neopravdanu euforiju investitora i onda implodiraju – samo da bi zasjele tlo za sljedeću kompaniju, sljedeću ideju i sljedeću fazu rasta.

Kripto se ne razlikuje.

2010. godine nepoznata osoba je koristila bitcoin (BTC) za kupovinu pice. Nakon njegovog početnog lansiranja, tržišna kapitalizacija je porasla na više od 12 milijardi dolara kada je hakiranje i bankrot Mt. Gox-a 2014. ubrzao prvo medvjeđe tržište kriptovaluta. Tržište se još snažnije oporavilo, popevši se na ukupnu vrijednost od oko 3 biliona dolara. Ove godine je ponovo pao nakon kolapsa ekosistema Terraform Labsa vrijednog 50 milijardi dolara.

Danas, kolaps FTX-a i neuspjeh Sema Bankman-Frieda (SBF) u vodstvu i osnovnim zdravim finansijskim praksama izazvali su nove sumnje. Naravno, kripto tržište je palo u naturi, palo je na manje od 1 bilion dolara tržišne kapitalizacije.

Povezano: SEC bi trebao ciljati na Do Kvona, ali ga ometa Kim Kardashian

Svaki od ovih ciklusa procvata i propadanja doveo je do više pogleda vladinih lidera i poziva na veću regulativu. Ali, nedavno curenje predložene federalne uredbe trebalo bi da izazove više pitanja nego poverenja. Finansijski regulatori i političari su očigledno pozvali izvršne direktore etabliranih kompanija, uključujući SBF i FTX, da daju savjete o tome kakvi bi ti propisi trebali biti.

Samo to bi trebalo da zastraši investitore.

Gledajte, ima smisla regulirati dijelove kriptovaluta kako bi se zaštitili investitori – posebno u spekulativnim područjima – ali propis mora biti osmišljen tako da pokreće inovacije i konkurenciju. Ni vlada ni industrija ne bi trebali dozvoliti izvršnim direktorima koji žele zaštititi svoje poslovanje da utvrđuju pravila.

Već smo gledali ovaj loš film: kasnih 1990-ih i ranih 2000-ih, Microsoft je iskoristio svoje bogatstvo i političku moć da uništi konkurente i regulatore.

Dakle, gdje ide kripto odavde? Prvo, ključno je da investitori upamte da prevare, sigurnosni hakovi i neuspješno korporativno vodstvo nisu ograničeni na kriptovalute; oni su ljudske kreacije. Pogledajte unose za Enron, Gould i Fisk i kršenje privatnosti Yahooa 2013.

Drugo, propisi sami po sebi neće eliminisati prevaru (već je nezakonito); oni će samo učiniti prevaru komplikovanijom. Propisi postaju još opasniji kada proizlaze iz pojedinaca koji ne razumiju industriju ili tehnologiju.

Povezano: FTX fijasko znači nadolazeće posljedice za kriptovalute u Washingtonu

Konačno, padovi tržišta su bolni, ali ne čine ništa da potkopaju sam razlog zašto kriptovaluta postoji: tradicionalni finansijski sistem je slomljen. Skup je, pun pohlepnih, neetičkih posrednika, spor i nedemokratski.

Skrbničke kompanije kao što su FTX — i prije njega Celsius i Voyager — propale su jer su u suštini preinačili zastarjeli model velike banke pod krinkom kriptovaluta. Nije iznenađujuće da se isti problemi sa kojima se susreo tokom nastanka tradicionalnog bankarskog sistema – uključujući sumnjive poslovne prakse, bankarstvo, neosigurane račune i prevare pumpanja i izbacivanja – sada iskaču.

Stoga, odgovor nije kraj kriptovalute, već novo ulaganje u tehnologiju koja se vraća na razlog zašto kripto jeste: decentralizirane financije (DeFi).

DeFi bi riješio mnoge probleme koji muče industriju. Umjesto da vjeruje korporativnim liderima da su etični, transparentni i odgovorni za svoje postupke (pogledajte blistave profile SBF-a), DeFi ih potpuno eliminira. Na njihovo mjesto, DeFi ubacuje blockchain — otvoren, transparentan i nepromjenjiv.

Ukupne mjesečne posjete DeFi platformama po regionima, jul 2019. – januar 2021. Izvor: Chainalysis

Umjesto da prepusti kontrolu nad vašim novcem trećim stranama — ako je uopće tu — DeFi omogućava direktne, trenutne ravnopravne transakcije.

Umjesto da plaćaju drugima da drže svoj novac, korisnici sami kontroliraju proces — pozajmljuju novac i direktno primaju uplate.

Iako je istina da je Terra (LUNA2) kompanije Terraform Labs izgledala kao decentralizovani proizvod, realnost je bila da je to bila piramidalna šema maskirana kao decentralizovani blockchain. Baš kao i SBF, izvršni direktor Terraform Labsa Do Kwon uspio je osigurati financiranje od velikih i dobro poznatih rizičnog kapitala koji nisu vršili nultu analizu kompanije ili njenih proizvoda. Da jesu, shvatili bi da Luna sistem sadrži iste zamke koje su dovele do višestrukih tradicionalnih finansijskih kraha u prošlosti.

Povezano: Hoće li se SBF suočiti s posljedicama zbog lošeg upravljanja FTX-om? Ne računaj na to

Terraformov kolaps nije bio neuspjeh DeFi-ja. Bio je to neuspjeh takozvanih stručnjaka koji su trebali znati bolje. Coinbase, Galaxy, 3AC i nekoliko drugih uložili su milione dolara u Lunu i promovirali je kripto publici. Utiskivanjem logotipa ovih velikih kompanija, Do Kwon je uspio steći više ulaganja u svoju piramidalnu šemu.

Kripto zajednica, a posebno kompanije rizičnog kapitala koje djeluju kao čuvari vrata, moraju zahtijevati više od svojih kompanija.

Neki tvrde da bi istinski decentralizovane finansije mogle dovesti do raspada globalnog tržišta, zaraze i kolapsa. Ali najjače odbijanje DeFi-ja je mnogo jednostavnije: to je noćna mora za korištenje, što može stvoriti prevarante. Softver je nespretan. Interfejsi su komplikovani. Čak su i tehnološki entuzijasti zbunjeni. Nije spreman za mase.

Ali to je upravo prilika.

Uz pravilno ulaganje i razvoj, DeFi novčanici će pomoći u ograničavanju uobičajenih grešaka i odvesti korisnike od prevara. Decentralizirane aplikacije, pod stalnim stres testovima od strane profesionalnih stručnjaka za sigurnost, bit će beskonačno sigurnije i sigurnije od svojih centraliziranih analoga.

Vlada će vjerovatno predložiti propise i mjere koje će pokušati odabrati pobjednike i gubitnike, uništavajući dijelove onoga što kripto čini sjajnom.

Ali ništa od ovoga neće spriječiti kripto zajednicu da nastavi tražiti finansijske opcije izvan tradicionalnog finansijskog sektora. Kripto raste i sazrijeva, a ne umire. Samo nam treba jednostavna, sigurna i robusna DeFi platforma na kojoj ćemo stajati.

Giorgi Khazaradze je izvršni direktor i suosnivač Auroxa, vodeće kompanije za razvoj softvera DeFi. Diplomirao je računarstvo na Texas Techu.

Ovaj članak je u svrhu općeg informisanja i nije namijenjen i ne treba ga smatrati pravnim ili investicijskim savjetom. Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno ili predstavljaju stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.