Crypto

FTX je gotov — Šta je sljedeće za Bitcoin, altcoine i kriptovalute općenito?

2022. je bila teška godina za kriptovalute, a novembar je bio posebno težak i za investitore i za trgovce.

Iako je za mnoge bilo nevjerovatno bolno, rast FTX-a i zaraza koja je uslijedila koja prijeti da povuče druge centralizirane kripto mjenjačnice, mogla bi biti pozitivno na duži rok.

Dozvolite mi da objasnim.

Ono što su ljudi naučili, iako na najteži mogući način, jeste da su berze vodile banke nalik na frakcionu rezervu kako bi finansirale sopstvene špekulativne investicije sa leveridžom u zamenu za pružanje korisnicima „zagarantovanog“ prinosa.

Negdje, širom kripto Twitterverse, fraza “Ako ne znaš odakle dolazi prinos, ti si prinos!” pluta okolo.

To je vrijedilo za decentralizirane financije (DeFi), a dokazano je i za centralizirane kripto berze i platforme.

Ko bi znao da će nekoliko neblagovremenih pokretanja banaka porušiti čitavu kuću karata dokazujući da, iako se čini da berze imaju visok prihod i tone tokena u svojim knjigama, mnoge nisu u stanju da ispune zahtjeve korisnika za povlačenje?

Uzeli su vaše novčiće i dali ih kao kolateral za financiranje vrlo špekulativnih opklada.

Zaključali su vaše novčiće u centralizirane DeFi platforme kako bi zaradili prinos, od kojih su neke obećali podijeliti s vama.

Korisnička sredstva su, zajedno sa sopstvenim rezervama, stavili u nelikvidnu imovinu koju je bilo teško pretvoriti u stabilne coine, Bitcoin (BTC) i Eter (ETH) kada su klijenti i korisnici platforme želeli da pristupe njihovim sredstvima.

Ne tvoji ključevi, ne tvoji novčići.

Nikada ta fraza nije zvučala istinitije.

Hajde da istražimo nekoliko stvari koje se dešavaju na kripto tržištu ove nedelje.

Investitori su povukli rekordan broj kovanica sa berzi na samostalan čuvanje

Kako je Cointelegraph izvijestio ranije ove sedmice, kripto investitori su u panici povukli rekordne količine bitkoina, etera i stabilnih kovana sa berzi.

U odvojenim izvještajima navodi se nagli porast prodaje hardverskih novčanika, jer su investitori shvatili važnost samostalnog čuvanja svojih portfelja.

Ako se broj nesolventnosti i poruka o “privremenom pauziranju depozita i povlačenja” nastavi pojavljivati ​​u narednih nekoliko sedmica, izgleda da će se ovaj trend kovanica koji napuštaju razmjenu i upadati u hardverske novčanike nastaviti.

DEX-ovi i DeFi su vidjeli porast priliva, što je možda znak stvari koje dolaze

Cointelegraph je također izvijestio o porastu aktivnosti decentralizovane berze (DEX) i priliva u DeFi koji se dešavaju istovremeno sa rekordnim odlivima sa berzi. Nakon događaja u protekle dvije sedmice, povjerenje u centralizirane berze i kripto kompanije moglo bi biti slomljeno, a sadašnji i sljedeći val kripto investitora mogao bi prigrliti DEX i DeFi protokole koji su više fokusirani na Web3.

Stalni obim razmene. Izvor: Token Terminal

Naravno, ono što DeFi i DEX-ovi trebaju su transparentniji okvir i procesi koji osiguravaju da su korisnička sredstva sigurna i da se koriste „na odgovarajući način“.

Povezano: DeFi platforme ostvaruju profit usred FTX kolapsa i CEX egzodusa

Stalan tok loših vijesti mogao bi predstavljati lijepu priliku

Trenutno, cijena Ethera izgleda pomalo mekano sa stanovišta tehničke analize, a nedavne vijesti o lopovu FTX-a koji drži 31. najveću poziciju Ethera, plus zabrinutost zbog cenzure, centralizacije, primjene Ureda Sjedinjenih Država za kontrolu strane imovine na ovom „kitu“ ” i drugi protokoli bazirani na Ethereum-u koji imaju izloženost ili bankrot u blizini FTX-a i Alamede mogli bi pokrenuti malo FUD-a koji utiče na cijenu altcoina.

Neizvjesnost oko toga kada će nadogradnja u Šangaju biti uvedena i zabrinutost investitora o tome kada se uloženi novčići zapravo mogu povući su također zanimljivi razgovori koji bi mogli kratkoročno raspoloženje okrenuti protiv Ethera.

ETH/USDT 2-dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Teza je prilično jednostavna. ETH je držao podršku oko $1,200–$1,300 prilično dobro kroz sve prethodne mjesece kretanja na medvjeđem tržištu, ali da li će potencijalni izazovi spomenuti gore dovesti do ponovnog testa nivoa?

Učesnici su u suštini dugotrajni i ostvaruju prinos, tako da bi u ovom trenutku otvaranje kratke pozicije niskog nivoa sa nalozima za preuzimanje od 700 do 600 dolara moglo biti korisno.

Ovaj bilten je napisao Big Smokey, autor knjige The Humble Pontificator Substack i rezidentni autor biltena u Cointelegraphu. Svakog petka, Big Smokey će pisati uvide u tržište, trendovske upute, analize i rano istraživanje o potencijalnim trendovima u nastajanju unutar kripto tržišta.

Stavovi i mišljenja izražena ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.