Crypto

FTX, Bybit porast web prometa uprkos ukupnom padu prometa na CEX-ovima

Tekuća zima kriptovaluta izazvala je sveukupni pad interesa za centralizirane kripto berze (CEX), ali su neke platforme za trgovanje kriptovalutama zabilježile porast prometa na web stranici.

Nekoliko velikih globalnih kripto berzi, uključujući FTX Sam Bankman-Fried-a, doživjelo je značajan porast web prometa uprkos medvjeđem tržištu 2022. godine, prema platformi za analitiku web stranice SimilarWeb.

Prema podacima podijeljenim s Cointelegraphom, web promet na FTX kripto berzi porastao je za čak 123% u odnosu na prethodnu godinu (YoY) do juna 2022.

Platforme za trgovanje kao što su WhiteBIT i Bybit zabilježile su još veći rast interesa, sa porastom prometa za 244% i 160% u protekloj godini, respektivno. KuCoin kripto mjenjačnica također je zabilježila porast interesa u protekloj godini, s tim da je promet na njenoj web stranici porastao za 50% u odnosu na prethodnu godinu.

Rast prometa FTX-a i Bybit-a došao je u pozadini da je većina CEX-a doživjela ogroman pad interesa za svoje web stranice.

Glavna kripto berza sa sedištem u Sjedinjenim Državama Coinbase zabeležila je pad prometa na vebu za 46% u odnosu na isti period prethodne godine, doživevši jedan od najvećih gubitaka među američkim kripto berzama. Suparničke berze kao što su Kraken i Bittrex takođe su zabeležile gubitke u saobraćaju, sa padom poseta za 38%, odnosno 54%.

Promet na globalnoj berzi Binance pao je za oko 40%, prema podacima SimilarWeb-a. Glavni blockchain pretraživač i kripto novčanik Blockchain.com također su zabilježili pad prometa za 30%.

Aplikacija za trgovanje dionicama Robinhood je također naglo opala u smislu prometa, s posjećenošću web stranice za 65% u odnosu na prethodnu godinu.

Unatoč značajnom padu posjeta web stranicama na mnogim CEX-ovima, promet na većini kripto berzi i dalje je u porastu u posljednje tri godine. Kao takav, web promet na Coinbase, Kraken i Binance porastao je za 36%, 105% i 263% u tom periodu, respektivno. Razmjene sa rastućim prometom poput Bybita i FTX-a zabilježile su vrtoglav rast njihovih posjeta za 1,600% i 9,400% u tom periodu, respektivno.

Nasuprot tome, neke platforme kao što su Bittrex.com i Blockchain.com zabilježile su pad prometa čak i tokom dužeg vremenskog perioda, s padom posjeta za 67% odnosno 54% u posljednje tri godine.

Nesklad između kretanja prometa na različitim kripto berzama može biti razlog za to kako se različite kompanije pozicioniraju u teškim vremenima na tržištu.

Povezano: Coinbase u partnerstvu s BlackRockom stvara nove pristupne tačke za institucionalno kripto ulaganje

Prema Davidu Carr-u, višem menadžeru za uvid u Similarweb, neke berze poput FTX-a pokazale su više hrabrosti od drugih firmi prisiljavajući akvizicije i pomažući platformama koje su bankrotirale.

“U skorije vrijeme, FTX je bio u vijestima kao preuzimač ili potencijalni preuzimač drugih kompanija, kao što su neke od kompanija koje se bave kripto pozajmljivanjem i DeFi koje su se borile, ali za koje su FTX i njegov izvršni direktor mislili da imaju vrijednost,” rekao je Carr. U međuvremenu, Coinbase je možda patio od “nesretnih naslova” o otkrivanju šta bi se dogodilo sa sredstvima klijenata ako kompanija bankrotira, rekao je on, dodajući:

“Nije da je Coinbase nužno na ivici bankrota, ali samo imati ime kompanije i bankrot u istoj rečenici nije bila dobra stvar.”

Coinbase je jedna od najvećih kripto berzi u Sjedinjenim Državama i javno je trgovana kompanija od aprila 2021. Burza je nedavno bila uključena u brojne regulatorne sukobe, a američke vlasti su u julu uhapsile bivšeg menadžera Coinbasea zbog optužbi za trgovinu povlašćenim informacijama. . Nakon što je već istražena od strane Komisije za vrijednosne papire i berze, Coinbase je prošle sedmice dobio dvije nove pravne tužbe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *