Crypto

Firma rizičnog kapitala Sequoia se izvinjava što je uložila investitore za gubitak od 150 miliona dolara na FTX-u

U rijetkom potezu, američka firma rizičnog kapitala Sequoia Capital navodno se izvinio svojim ulagačima u fondove za 150 miliona dolara koje je izgubio na sada bankrotiranoj kripto berzi FTX.

Wall Street Journal je objavio izvinjenje, pozivajući se na ljude koji su upoznati s tim. Partneri kompanije Sequoia rekli su investitorima fonda u pozivu u utorak da će kompanija poboljšati svoj proces dubinske analize kada su u pitanju buduća ulaganja.

Partner Sequoie, kažu izvori, izjavio je da će u budućnosti,

“Firma će biti u poziciji da revidira finansijske izvještaje čak i početnih u ranoj fazi od strane jedne od računovodstvenih firmi velike četvorke.”

Velika četvorka su najveće mreže profesionalnih usluga na svijetu i uključuju Deloitte, Ernst & Young (EY), Peat Marwick Goerdeler (KPMG)i PricewaterhouseCoopers (PwC).

Sequoia je otpisala cjelokupnu investiciju u FTX ranije ovog mjeseca nakon što se berza mučila da ispuni zahtjeve za povlačenje. FTX je 11. novembra podnio zahtjev za stečaj.

Ova investicija bila je “jedna od najvećih koje je napisala rizična firma u kompaniji”, navodi se u izvještaju. To se dogodilo nakon što je firma “izbjegla tradicionalne korporativne kontrole kao što je vanjski nadzor odbora koji je tipičan za tako velika ulaganja.”

Sequoia partneri su u pozivu tvrdili da je firma obavila due diligence FTX-a. Kako god,

“[It] također je vjerovao da ga je FTX doveo u zabludu na osnovu nedavnog podnošenja zahtjeva za stečaj, rekli su ljudi.”

Konkretno, kompanija je tvrdila da ju je zaveo osnivač FTX-a Sam Bankman-Fried u vezi sa vezama berze sa njenom matičnom kompanijom Alameda Research.

Bankman-Fried je od tada otkrio da je FTX pozajmio sredstva klijenata Alamedi, koja je tada izgubila milijarde dolara, ostavljajući FTX s nedostatkom u finansiranju do 8 milijardi dolara.

Upravni odbori su obično odgovorni za odobravanje transakcija sa povezanim licima – što je, u ovom slučaju, Alameda. Međutim, prema izvorima, Sequoia i drugi dioničari tražili su mjesto u upravnom odboru FTX-a, ali im je Bankman-Fried u više navrata govorio da je njihovo vlasništvo u kompaniji premalo za to.

Konferencijski poziv u utorak bio je neobičan događaj za ovu kompaniju, rekli su ljudi koji su upoznati s tim, jer se Sequoia rijetko obraća svojoj široj grupi investitora osim rutinskih poziva za ažuriranje i ličnih konferencija.

Wall Street Journal je citirao njihove izvore i objavio da,

“Brzi pad FTX-a pojačao je rijedak trenutak nezadovoljstva ulagača u fondove Sequoie zbog nekih od njegovih nedavnih odluka.”

U napomeni investitorima poslanoj 9. novembra, Sequoia je rekla da je fond koji je podržao FTX imao stvarne i papirne dobitke u vrijednosti od 7,5 milijardi dolara, kao i da je investicija FTX-a činila manje od 3% uloženog kapitala za fond.

U međuvremenu, advokat koji predstavlja novu upravu FTX-a, James Bromley, rekao je na ročištu za stečaj u utorak da je “znatan iznos” imovine berze ili nestao ili je ukraden.

Bromley je izjavio da,

“Ovdje imamo svjetsku, međunarodnu organizaciju, ali koja je vođena kao lični feud Sema Bankmana-Frida.”

Također je ranije rekao da FTX kontroliraju “neiskusni i nesofisticirani pojedinci” i da su “neki ili svi kompromitovani”.

____


– Izvršni direktor Coinbasea otkriva da kompanija drži preko 39 milijardi dolara vrijednog BTC-a kao odgovor na sada izbrisanog CEO Binance Tweet
– Milijarder Tron osnivač Justin Sun želi kupiti FTX imovinu

– FTX Najnovije – Cijene kriptovaluta se poravnavaju, ali FTX ima samo 1,24 milijarde dolara u gotovini, Bahami i SBF Link, Genesis na rubu, FTX Japan povlačenja
– Novo otkriće: američki tužioci su istraživali FTX mnogo prije nego što je razmjena propala

Leave a Reply

Your email address will not be published.