Crypto

Firma Bitcoin Miner Core Scientific objavila kvartalni gubitak od 400 miliona dolara – uskoro bankrot?

Kompanija za rudarenje bitkoina (BTC) Core Scientific mogla bi biti sljedeća u redu za podnošenje zahtjeva za bankrot, nakon što je u trećem tromjesečju objavila gubitak od preko 400 miliona dolara.

Kompanija, koja je poznata kao najveći javno kotirani Bitcoin rudar u SAD-u, sada je izgubila ogromnih 1,7 milijardi dolara za godinu dana nakon što je nova prijava SEC-a otkrila gubitak u trećem kvartalu od 434 miliona dolara.

“Uprava je aktivno poduzela korake za smanjenje operativnih troškova, eliminaciju i odlaganje troškova izgradnje, smanjenje i odlaganje kapitalnih izdataka i povećanje prihoda od hostinga”, komentirala je kompanija u najnovijoj prijavi.

Dodaje se da određena plaćanja duga koja su dospjela u oktobru ove godine nisu izvršena, te da očekuje da će povjerioci zbog toga pokrenuti pravne radnje.

Core Scientific je u oktobru priznao da će uskoro ostati bez novca i tada je rekao da postoji mogućnost bankrota. Kompanija je već angažovala advokatsku firmu Weil, Gotshal & Manges LLP kao pravne savetnike i PJT Partners LP kao finansijske savetnike za pomoć u proceni strateških alternativa.

Još prošlog mjeseca, Core Scientific je držao 32 miliona dolara u gotovini i 62 BTC. To je značajno manje u odnosu na posjed od 8.000 BTC prije drugog tromjesečja, kada je kompanija rasprodala većinu svojih bitkoina.

Prema najnovijim podacima SEC-a, Core Scientific predviđa da će postojeći novčani resursi biti iscrpljeni „do kraja 2022. ili ranije“. Dodaje se da sada postoji “značajna sumnja” u pogledu sposobnosti kompanije da nastavi poslovanje u budućnosti.

S obzirom na veliki obim kompanije uvrštene na Nasdaq, očekuje se da će potencijalni bankrot za Core Scientific imati široke implikacije na industriju bitkoina i kripto rudarstva.

Akcije Core Scientifica pale su za 20% za dan u utorak nakon što je objavljen izvještaj o zaradi. Dionice su sada pale za blizu 99% za ovu godinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.