Crypto

Finansijski regulator Velike Britanije izdaje upozorenje protiv FTX kripto razmjene

Britanska agencija za finansijsko ponašanje (FCA) izdala je upozorenje potrošačima da ne obavljaju nikakve poslove sa FTX kripto berzom.

U saopštenju objavljenom 16. septembra, FCA navodi da “Ova firma nije mi ovlaštena i cilja na ljude u UK.”

Regulator s vremena na vrijeme upozorava potrošače o neovlaštenim firmama koje traže poslovanje u Ujedinjenom Kraljevstvu. FCA je izdala jedno takvo upozorenje protiv Binancea ranije ove godine.

FTX je brzorastuća berza koju je osnovao Sam Bankman-Fried. Međutim, FCA je rekla da nije ovlaštena za rad u UK: “Vjerujemo da ova firma možda pruža finansijske usluge ili proizvode u Ujedinjenom Kraljevstvu bez našeg odobrenja. Saznajte zašto biste trebali biti oprezni u poslovanju s ovom neovlaštenom firmom i kako da se zaštitite.”

Vlasti koje se pojačavaju suzbijaju kriptovalute

Ovaj najnoviji potez još je jedan znak da su financijske vlasti širom svijeta sve strože prema kriptovalutama.

Kripto firme koje posluju u Ujedinjenom Kraljevstvu moraju se registrovati kod FCA prema pravilima protiv pranja novca.

FTX je nedavno dobio licencu od kiparskih finansijskih vlasti koja mu omogućava rad u EU.

U svom upozorenju o FTX-u, FCA jasno stavlja do znanja da bilo koji pojedinac koji pretrpi gubitke zbog poslovnog neuspjeha u FTX-u neće moći tražiti nadoknadu od Službe finansijskog ombudsmana ili od Sheme kompenzacije za finansijske usluge.

FTX je registrovan na Bahamima. Brzo je rasla od svog osnivanja 2019. godine i postala jedna od najvećih kripto berzi, sa dnevnim prometom od preko 10 milijardi dolara.

FTX je stvorio poseban entitet – FTX.US – kako bi opslužio američko tržište u potezu koji je imitirao rivala Binance, koji također ima odvojeno poslovanje u SAD-u.

Leave a Reply

Your email address will not be published.