Crypto

Filmski festival Sundance prihvaća blockchain i kripto filmske inicijative

Web3 tehnologije nastavljaju da se infiltriraju u različite glavne industrije kako bi unijele inovacije u stare sisteme. Ovo uključuje naslijeđena kreativna polja kao što su muzička industrija i, odnedavno, filmska industrija.

Ove godine na Slamdance Film Festivalu, filmskom festivalu za indie filmske stvaraoce koji je akreditiran za Oscara, premijerno će biti prikazan novi film Fuzzy Headkoji je svoje financiranje dobio putem platforme za crowdfunding Untold.io koju pokreće blockchain.

Ali Aksu, izvršni direktor Untold.io, rekao je za Cointelegraph da se filmskim stvaraocima sviđaju oni na Fuzzy Headmogli koristiti blockchain tehnologiju kako bi demokratizirali svoj proces financiranja i otvorili mogućnosti ulaganja akreditovanim i neakreditovanim investitorima.

“Najvažniji aspekt kripto/blokčejn integracija u filmskoj industriji bit će otvaranje nove klase imovine svim vrstama investitora putem usklađenih sigurnosnih tokena i povećan angažman obožavatelja putem NFT-a.”

Nedavno se Untold udružio s Dapper Labs kako bi ubrzao tehnologiju i omogućio širi pristup svojim programima. Platforma je također podržala druge značajne filmove, uključujući The Comeback Trailu kojem se pojavljuju Rober de Niro i Morgan Freeman.

Povezano: Bluechip NFT projekat Moonbirds potpisuje ugovor sa holivudskim agentima za talente UTA

Ovo nije prvi slučaj da filmski festival vidi kripto i blockchain komponente u filmovima koji se premijerno prikazuju. 2019. blokčein platforma Filmio prisustvovala je naslijeđenom Sundance Film Festivalu kako bi pronašla projekte za svoju zabavnu platformu zasnovanu na blockchainu.

Prošle godine, Liquid Media Group je najavila svoj prvi blockchain filmski streaming sa nizom digitalnih panel prezentacija tokom Sundance festivala. Kompanija je takođe predstavila uticaj nezamenljivih tokena (NFT) na filmske stvaraoce i njihove zajednice.

2022. godine, Russel Crowe Prizefighter film je koristio NFT da djelimično finansira svoju produkciju i postao je ono što je režiser nazvao „filmom vođenim publikom“.

Aksu je rekao da korištenje alata zasnovanih na blockchain-u od strane naslijeđenih režisera i velikih festivala donosi vidljivost ovih alata nezavisnim filmskim stvaraocima koji bi od njih imali velike koristi.

“Ovo su također sjajne prilike za stvaranje prave zajednice koja stoji iza revolucionarnih pokreta kao što je blockchain.”

Prošle godine, filmski režiser Anthony Hopkins rasprodao je NFT kolekciju zasnovanu na likovima iz filmova koje je već objavio.

Quentin Tarantino je također kreirao NFT-ove na osnovu svog jonskog filma Pulp Fiction. Međutim, kasnije je bio uključen u veliku parnicu sa filmskom producentskom kućom zbog kršenja autorskih prava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *