Crypto

Filipini zaustavljaju aplikacije za licence dobavljača virtuelne imovine

Iako mnogi vjeruju da Filipini mogu postati novo kripto središte, taj san bi se u međuvremenu mogao srušiti jer je centralna banka zemlje objavila trogodišnju pauzu u prihvatanju novih aplikacija za pružanje usluga virtuelne imovine (VASP).

Prema memorandumu koji je potpisao Chuchi Fonacier, službenik za finansijski nadzor u Banko Sentral ng Pilipinas (BSP), oni imaju za cilj balansirati promociju inovacija u finansijama i upravljanje rizicima povezanim s virtuelnom imovinom (VA). napisala je:

“Bangko Sentral prepoznaje da, budući da VA nude mogućnosti za promoviranje većeg pristupa finansijskim uslugama uz smanjene troškove, oni također predstavljaju različite rizike koji mogu potkopati finansijsku stabilnost.”

Zbog toga će se uobičajeni rok za prijavu za nove VASP licence zatvoriti na tri godine, počevši od 1. septembra 2022. Prema Fonacieru, ovo će biti podložno promjenama u zavisnosti od razvoja na tržištu.

Međutim, prijave koje su već prošle drugu fazu procesa prije 31. avgusta 2022. nastavit će sa sljedećim koracima procjene. Uprkos tome, oni sa nepotpunim zahtjevima prije određenog datuma će biti odbijeni. U međuvremenu, entiteti koji su klasifikovani kao finansijske institucije pod nadzorom BSP-a i dalje su u mogućnosti da se prijave za VASP licencu ako su ocijenjene kao stabilne.

Povezano: Filipinski SEC upozorava javnost da ne investira u Binance

Još u junu, izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao je izrazio da kripto berza nastoji da dobije VASP licencu od BSP-a kako bi kripto platforma mogla da proširi svoje usluge u zemlji. Osim toga, izvršna vlast je istakla da takođe žele da dobiju licencu izdavaoca e-novca (EMI) na Filipinima.

U nedavnom intervjuu za Cointelegraph, Binanceov šef za Aziju i Pacifik, Leon Foong, rekao je da su oni već predali relevantnu dokumentaciju za stjecanje licenci, ali ne mogu dati nikakve druge detalje jer bi mogli biti povjerljivi. Foong je napomenuo da su optimisti po pitanju svog ulaska u zemlju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *