Crypto

Fidži bira pro-bitcoin premijera Sitiveni Rabuka

Novoizabrani premijer pro-Bitcoin preuzeo je dužnost na pacifičkim ostrvima Fidži. Novi lider, Sitiveni Rabuka, preuzeo je fidžijski ured 24. decembra.

Lord Fusitu’a, tonganski plemić i bivši član tonganskog parlamenta, oglasio se na Twitteru kako bi podijelio vijesti iz svoje susjedne nacije. Fusitu’a je izjavio da je objasnio Rabuki, korak po korak, “kako Fidži može da koristi Bitcoin kao što je Tonga”, a mogla bi postojati dva “Zakona o zakonskom tenderu za Pacifik 2023.”

Lord Fusitu’a je objasnio Cointelegraphu u porukama na Twitteru da je “novi premijer definitivno pro-Bitcoin.”

“Tražio je da se sastane sa mnom, što smo radili putem zoom-a od prošle godine da ga provedemo korak po korak, kako bi mogao usvojiti bitcoin legalno sredstvo plaćanja.”

Vremenski okvir Tonge za uvođenje Bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja je javan i mogao bi proći već u februaru 2023. Fidži se suočava sa sličnim ekonomskim i razvojnim izazovima kao Tonga zbog svoje lokacije i istorije. Međutim, sa skoro 900.000 ljudi, populacija Fidžija je više od devet puta veća od Tonge.

Potencijal bitkoina da poboljša finansijsku uključenost na Fidžiju posebno je značajan s obzirom na geografiju i ekonomsku situaciju zemlje. Smješten u Tihom okeanu, Fidži se sastoji od preko 330 ostrva. Klasifikovana je kao zemlja sa srednjim prihodima, ali se i dalje suočava sa značajnim razvojnim izazovima, uključujući visoke stope siromaštva, ograničen pristup finansijskim uslugama i energetsku zavisnost od fosilnih goriva.

Lokacija Fidžija i Tonge u Tihom okeanu. Izvor: Mapa

Zaista, Svjetska banka izvještava da doznake u Fidži iznose preko 11% njegovog BDP-a. Osim toga, dok Nacionalna strategija finansijske inkluzije Fidžija izvještava o snažnom rastu finansijske inkluzije posljednjih godina, samo polovina ženske populacije ima pristup bankovnom računu. Bitkoin bi mogao djelovati kao alat za poboljšanje doznaka i bankarstvo bez bankovnih sredstava, slijedeći primjer El Salvadora.

Osim toga, Fidži bi mogao eksperimentirati s rudarenjem bitkoina na vulkanskim ostrvima. Fusitu’a je nastavio:

“Kao i Tonga, kako napraviti nacionalizirano rudarenje Bitcoina, konkretno kako ćemo raditi geotermalno rudarenje vulkana kako bi oboje mogli učiniti isto, ali i iskoristiti svoju masivnu hidro i drugu obnovljivu energiju nasukanu koju imaju, a mi ne radimo. ”

20-godišnji Nacionalni plan razvoja Fidžija zahtijeva da sva energija na ostrvima mora biti proizvedena iz obnovljivih izvora do 2030. Za postizanje ovog cilja zemlji je potrebno dodatnih 120 MW obnovljive energije. Rudarstvo bitkoina moglo bi biti poluga koja otključava dobitke obnovljive energije.

Fidžijev pristup bitkoinu je u suprotnosti sa drugim zemljama u azijsko-pacifičkom regionu, kao što je Vanuatu, koji je zauzeo oprezniji stav prema kriptovalutama. Do 2021. zabranjeno je korištenje kriptovaluta, ali se činilo da je kripto projekt otoka Satoshi utro put za usvajanje digitalne imovine.

Povezano: Vulkani, Bitcoin i doznake: Tonganski gospodar planira finansijsku sigurnost

Sve u svemu, izbor premijera koji podržava bitcoin na Fidžiju je stalni razvoj događaja. Ostaje da se vidi kako će se podrška pretočiti u konkretnu politiku, ali potencijal bitkoina da poboljša finansijsku uključenost na Fidžiju je značajan.

Dugogodišnji saradnik Cointelegrapha, Lord Fusitu’a, objasnio je da bi Bitcoin mogao pomoći u doznakama BDP-a potkopavanjem oslanjanja na skupe usluge transfera novca kao što je Western Union; „Zamijenite komercijalno bankarstvo sa stanovništvom BTC čuvanjem finansija građana u njihovom džepu na telefonskom/hardverskom novčaniku umjesto u komercijalnoj banci.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *