Crypto

Fidelity bi mogao donijeti Bitcoin trgovanje svojim 34 miliona maloprodajnih klijenata

Navodi se da Fidelity Investments planira da dovede trgovinu bitkoinima za svojih 34,4 miliona brokerskih klijenata.

Prema izvještaju Wall Street Journala, Fidelity bi mogao biti spreman da proširi svoju ponudu kriptovaluta budući da je bila jedna od prvih mejnstrim finansijskih kompanija koja je zaista podržala digitalnu valutu i blockchain tehnologiju.

Fidelity, koja upravlja imovinom od oko 4 triliona dolara, od 2018. ima trgovinu bitkoinima za hedž fondove i druge institucionalne investitore, a kopa bitkoin od 2015.

‘Oblast fokusa’ za vjernost

Ranije ove godine dozvolili su korporativnim klijentima da dodaju Bitcoin u svoje 401(k) penzione planove, dok imaju vezu na računima maloprodajnih korisnika sa Coinbase-om, a također su otvorili kripto fond za bogate kupce.

Tokom govora na SALT konferenciji ranije ove sedmice, izvršni direktor Galaxy Holdingsa Mike Novogratz rekao je: „Ptica mi je rekla da će Fidelity, mala ptica u mom uhu, uskoro prebaciti svoje maloprodajne kupce u kriptovalute.

„Nadam se da je ptica u pravu. I tako, vidimo ovaj institucionalni marš.”

Rivali Fidelityja koristili su pristup digitalnoj imovini i kriptovalutama kao ključnu prodajnu tačku za nove i mlađe investitore. Firma još uvijek nije podijelila bilo kakve planove s klijentima, ali je u izjavi za The Block o tom pitanju nagovijestila odluku.

“Iako nemamo ništa novo za najaviti, širenje naše ponude kako bismo omogućili širi pristup digitalnoj imovini ostaje područje fokusa”, navodi se.

Fidelity Federal Scrutiny?

Međutim, uprkos tome što su vijesti dobrodošle u kripto prostoru, možda neće biti tako dobrodošle na saveznom nivou u SAD-u.

Američko ministarstvo rada ranije je reklo da ima “ozbiljnu zabrinutost” zbog odluke Fidelityja da bitkoin investira u 401(k), dok je par američkih senatora također izrazilo zabrinutost zbog plana.

“Ulaganje u kriptovalute je rizično i špekulativno kockanje, a mi smo zabrinuti da bi Fidelity preuzeo ove rizike s milionima američke penzione štednje”, napisale su demokratske senatorke Elizabeth Warren (Masachusetts) i Tina Smith (Minnesota) u pismu upućenom Fidelityju. Izvršna direktorica Abigail Johnson.

Leave a Reply

Your email address will not be published.